«Екстремістську гру» про УПА, яка так налякала росіян, презентуватимуть в Києві перед Покровою

22:42, 28.09.2018
«Екстремістську гру» про УПА, яка так налякала росіян, презентуватимуть в Києві перед Покровою

Зображення коробки гри про УПА викликало в Росії страшний ажіотаж (Фото прес-служби Українського інституту національної пам'яті)

Настільна гра «УПА – відповідь нескореного народу», перші фото якої днями на своїй сторінці у Фейсбуці оприлюднив Український інститут національної пам’яті, уже викликала шалений ажіотаж.

 

«Маємо сотні звернень з різних куточків України із запитанням: де придбати? І надто бурхливу реакцію чи не всіх російських пропагандистських каналів, які уже встигли попередити, що «в Україні з’явилася екстремістська гра», хоча, крім коробки, ніхто ще нічого не бачив», - розповідають в Інституті.  

 

У Росії інформація про появу гри про УПА справила ефект бомби. Більше десятка російських пропагандистських сайтів та телеканалів приділили увагу цій грі, висуваючи різні версії, що це за гра, яке її призначення та чому вона вчитиме юних українців.

 

«На численні прохання ми дещо привідкриємо коробку майбутньої гри, щоб показати, з ким саме воюватимуть українські повстанці. Їхні вороги – це нацисти і совєти. Напевно саме цей елемент гри є найкращою відповіддю про причини обурення, яке лунає з Росії»,- говорить Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

У грі "УПА - відповідь нескореного народу" повстанцям доведеться боротися з двома ворогами - нацистами та енкаведистами

 

За словами розробників, у грі присутні елементи тактики та стратегії. Уся присутня в грі інформація про бойові з’єднання як з боку нацистів, так і з боку НКВД, які боролися проти УПА, взята з історичних джерел та відповідає реаліям. До комплекту додається посібник, який розповідає про історію створення УПА, її головних історичних персонажів та боротьбу, що тривала більше двох десятиліть.

 

Ця гра стала продовженням ідеї популяризації історії новими засобами. Минулого року Український інститут національної пам’яті уже презентував настільну гру «Українська революція 1917-21 рр. Сто років боротьби», яка викликала величезний інтерес та схвалення, особливо серед учителів історії та учнів, які використовували гру як елемент підготовки до ЗНО з цієї теми.

 

До розробки та випуску гри долучилися Центр дослідження визвольного руху, Український кризовий медіа-центр та Юрій Смертига.

 

Презентація гри відбудеться 13 жовтня в рамках фестивалю «Історія:UA».

 

У рамках фестивалю також заплановані презентації серії арт-плакатів «Військова еліта української революції 1917-1921 років», книги «Усна історія українсько-російської війни», а також проекту «Відеоісторія» (теми «Як творилася держава. Українська революція 1917-21 рр.» та «За що боролася Українська повстанська армія»).