Патріарх Філарет виступив за правдиву історію та створення музею на Поштовій площі

14:56, 05.09.2018
Патріарх Філарет виступив за правдиву історію та створення музею на Поштовій площі

Патріарх Філарет: У нас незалежна держава - і вона вимагає від нас, щоб ми знали свою правдиву історію (фото: cerkva.info)

Патріарх УПЦ КП Філарет виступає за дослідження археологічних розкопок на Поштовій площі в Києві і надання Музею на Поштовій площі в Києві статусу пам'ятки національного значення.
 
Про це глава Української православної церкви Київського патріархату сказав під час міжнародної науково-практичної конференції "Поштова площа в Києві: історичний і культурний вимір" в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
 
"Місце те, де почалося хрещення Русі, має для нас велике значення... Виходячи з того, що ми повинні знати нашу правдиву історію, потрібно досліджувати це місце, надати йому національний характер", - сказав він.
 
За словами Філарета, українці мають знати свою правдиву історію.
 
"Та історія, яку створила Москва під імперію, тепер розпадається. У нас незалежна держава - і вона вимагає від нас, щоб ми знали свою правдиву історію. Не ту, яку нам нав'язали, а ту, яка була - хороша вона чи погана, але вона об'єктивна", - уточнив він.
 
У свою чергу, міністр культури Євген Нищук висловив сподівання на те, що київська влада розуміє важливість даного об'єкту.
 
"Уже зараз, коли велася дискусія про те, чи повинні бути вилучені ці елементи, які там було знайдено, і передані кудись, або ж досліджені, законсервовані і залишені там. Ми однозначно розуміємо, що цей об'єкт - дорогий, але він повинен бути там обов'язково", - заявив він.
 
Нищук додав, що Мінкультури цілком підтримує ідею внесення об'єкта до державного реєстру й надання йому статусу національного пам'ятника.
 
У ході реконструкції на Поштовій площі столиці було знайдено пам'ятки, які мають історичну та археологічну цінність. Вони датовані XI-XII століттями і свідчать про розміщення в цій місцевості прибережного міського кварталу Середньовічного Києва.
 
Останніми роками на Поштовій площі будують торгово-розважальний центр. Проти цього виступає активна громадськість.
 
Зокрема, за створення музею на Поштовій площі голодувала Анабелла Моріна, яка почубилася із міським головою Києва Віталієм Кличком перед засіданням Київради, на якому розглядалося питання збереження пам’яток.

Їх виявили під час розкопок на місці запланованого будівництва торгового центру. Будівництво призупинили через те, що триває вирішення проблеми подальшої долі пам’яток. Якщо убде створено музей на Поштовій площі, то новий торговий центр у середмісті не з’явиться.
 
В свою чергу в Інституті археології Національної академії наук України заявили, що археологічні знахідки на Поштовій площі не унікальні, а стандартні для київського Подолу.