У Бахчисараї фактично знищено Ханську мечеть

16:53, 06.04.2018
У Бахчисараї фактично знищено Ханську мечеть

Ханську мечеть у Бахчисараї вже неможливо впізнати.

Росія під виглядом реставрації знищує Ханський палац у Бахчисараї, щоб переписати історію кримських татар як корінного народу та викривити історичну дійсність в анексованому Криму.

 

Про це заявила під час виступу на міжнародній конференції «Деокупація Криму: коли і як» у Лісабоні колишній директор Ханського палацу у Бахчисараї Ельміра Аблялімова, повідомляє прес-служба МЗС України у п’ятницю.

 

"Під виглядом реставрації Росія фактично знищує єдину в світі пам’ятку кримськотатарської палацової архітектури - Бахчисарайський палац. Злочин знищення культурної спадщини полягає в нехтуванні принципом науковості та застосування звичайних будівельних норм до об’єкту історичного значення", - сказала пані Аблялімова.

 

І додала, що, окрім цього, так званими російськими «реставраторами» порушено принцип зворотності – вже сьогодні неможливо впізнати Ханську мечеть, яка є частиною комплексу.

 

"Це все є спробою переписати історію кримських татар як корінного народу та викривити історичну дійсність", - наголосила директор Ханського палацу.

 

Міжнародна конференція «Деокупація Криму: коли і як» проведена Посольством України в Португалії в рамках ініційованої Президентом України міжнародної платформи «Друзі деокупації Криму". Її головними темами стали ситуація у галузі прав людини в окупованому Криму, протидія знищенню кримськотатарської спадщини - Бахчисарайського палацу та міжнародна підтримка України на шляху боротьби за відновлення територіальної цілісності.

 

Ханський палац - пам'ятка історії та культури загальносвітового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Палац входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника, а також є кандидатом на внесення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.