В архівах австрійського абатства Адмонт шукатимуть згадки про місце поховання Анастасії Ярославни

09:13, 28.02.2018
В архівах австрійського абатства Адмонт шукатимуть згадки про місце поховання Анастасії Ярославни

Бібліотека абатства Адмонт з манускриптами ХІІ століття можливо допоможе встановити місце поховання доньки Ярослава Мудрого (Alexander Scherba / Facebook)

В архівах австрійського абатства Адмонт шукатимуть згадки про місце поховання Анастасії Ярославни, доньки Ярослава Мудрого.

Про це повідомив посол України в Австрії Олександр Щерба.

"Всі знають Анну Ярославну, королеву Франції. А її сестру Анастасію Ярославну, королеву Угорщини якось менше. За легендою, вона завершила свій життєвий шлях не де-небудь, а в Австрії. А саме - в абатстві Адмонт (Штирія)", - написав він після відвідин абатства Адмонт.

"Будемо шукати сліди Анастасії в архівах. Шукати є де. Найбільша монастирська бібліотека світу. Це неймовірне відчуття - торкатися пергаментів 12 сторіччя", - продовжив він.

Олександр Щерба відзначив, що поїхав до абатства порадою співробітників заповідника "Софія Київська", де і зустрівся з надзвичайно гостинними абатом та отцем прелатом.

"Ще одна ниточка між Україною та Австрією", - наголосив Олександр Щерба.

Як зазначають у коментарях до посту Олександра Щерби на Facebook, українські історики-реставратори вже працювали в Адмоні.

"На запрошення фахівців у галузі реставрації (в рамках обміну передовим досвідом) восени 2005 року в абатстві проходила стажування група чернівецьких реставраторів. Вони разом з відомими австрійськими реставраторами відтворювали втрачені елементи вівтарного декору. А навесні 2006 року тут проводилася підсумкова зустріч, присвячена завершенню реставраційних робіт в абатстві", - зазначила Світлана Біленкова.

Анастасія Ярославна, донька Ярослава Мудрого та шведської принцеси Інґіґерди народилася близько 1028 року, а близько 1046 року одружилася із угорським правителем Андрашем І. Досліджені джерела ХІ століття не називають імені дружини Андраша І, однак зазначається що вона донька князя Русі. Ім’я Анастасія щодо доньки Ярослава Мудрого вказує середньовічний польський історик Ян Длугош у XV століття, який користувався джерелами, що не збереглися до наших днів.

Деякі хроніки називають Анастасію Ярославну Агмунда. Вважається, що від цього імені пішла назва абатства Адмонт, в якому руська княжна та королева Угорщини прийняла чернецтво.

Вважається, що Анастасія Ярославна померла в період 1074 та 1094 роками. Місце її поховання наразі не встановлене.

Як повідомляла "УМ", в румунському місті Галац, можливо, встановили місце поховання Івана Мазепи.