Моравецький обурив Ізраїль заявою про співпрацю євреїв з нацистами

15:00, 19.02.2018
Моравецький обурив Ізраїль заявою про співпрацю євреїв з нацистами

Президент Ізраїлю Реувен Ривлін важає заяви прем’єра Польщі Матеуша Моравецького про колабораціонізм євреїв з нацистами "черговим дном".

 

Таку заяву пана Ривліна наводять ЗМІ Ізраїлю у понеділок.

 

"Розмови про те, що наші люди співпрацювали з нацистами, є черговим дном. Сьогодні більше ніж будь-коли ми повинні працювати над тим, щоб навчати світ, навіть окремих його лідерів, щодо темних часів, страшних злочинів, скоєних нацистами і їх прибічниками" - додав Ривлін.

 

Таким чином президент Ізраїлю відреагував на заяву Матеуша Моравецького на Мюнхенській конференції з безпеки про те, що виконавцями Голокосту були також і євреї.

 

Цю заяву гостро розкритикували і інші ізраїльські політики. Так, прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху назвав заяву обурливою, а голова ізраїльської Партії праці Аві Габбай заявив, що вона прозвучала як заперечення Голокосту.

 

Речниця польського уряду Йоанна Копчинська заявила, що прем’єр Моравецький жодним чином не мав на меті заперечити Голокост чи покласти на постраждалих євреїв відповідальність за геноцид.

 

Водночас,у  самій Польщі вже створюють міжвідомчий орган для боротьби з проявами фашизму та інших тоталітарних ідеологій.

 

Як повідомляла «УМ», 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки до закону про Інститут національної пам'яті Польщі. Закон передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

 

Новий прем'єр Польщі Моравецький вже відзначився скандальними заявами. Зокрема, він порівняв Богдана Хмельницького з Адольфом Гітлером, зарахувавши обох до числа тих, хто вчинив найбільші злочини проти єврейського народу.