У Канаді розшифрували початок таємничого манускрипту Войніча

16:53, 29.01.2018
У Канаді розшифрували початок таємничого манускрипту Войніча

Манускрипт Войніча дослідники намагаються розшифрувати вже кілька сотень років.

Вченим вдалося за допомогою штучного інтелекту визначити мову манускрипту Войніча і перевести перше речення.

 

Про таке відкриття заявили канадські вчені, повідомляє Radio-Canada.

 

Протягом декількох століть учені не могли навіть визначити, якою мовою написаний документ. Недавні дослідження дали відповідь на це питання.

 

Над древнім документом працювали фахівці з лабораторії штучного інтелекту Альбертського університету.

 

Під час визначення мови документа вони взяли за основу Загальну декларацію прав людини, яка переведена на 380 мов. Розроблений ученими алгоритм показав, що мовою манускрипту є іврит. При цьому він зашифрований: голосні були пропущені, а порядок букв у словах змінений.

 

Отримані результати говорять, що перше речення документа перекладається як "Вона дала рекомендації священику, главі дому, мені, і людям".

 

Також у перекладеному фрагменті зустрічаються поняття, які можуть відповідати словам "світло", "вогонь", "повітря" і "фермер".

 

Нагадаємо, манускрипт Войніча - це середньовічна праця, написана у XV столітті невідомими авторами. Рукопис містить також малюнки невідомих на Землі рослин і тварин.

 

Розшифрувати манускрипт дослідники намагаються вже кілька сотень років, проте мова манускрипту нікому не відома. Артефакт виявив антиквар Вільфрід Войніч у стародавньому південно-європейському замку Вілла Мондрагоне. Водночас існує версія, що манускрипт Войніча - це містифікація.