У Європі виявили справжніх переносників чуми у середньовіччі

17:55, 16.01.2018
У Європі виявили справжніх переносників чуми у середньовіччі

Щурів століттями вважали винними у поширенні чуми.

Вчені з’ясували, що саме люди, а не щури переносили чуму в Європі у в XIV-XIX столітті. Тим самим було спростовано тезу про те, що відповідальність за спалахи чуми несуть гризуни і блохи, які на них жили.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ.

 

Так, група вчених з університетів Осло (Норвегія) і Феррари (Італія) стверджує, що перший спалах чуми почався від людських бліх і вошей. Дослідники звернулися до архівів, які описують розвиток і масштаб поширення епідемії, що отримала назву Чорна смерть.

 

Відомо, що у 1347-1351 роках від Чорної смерті загинули щонайменше 25 мільйонів осіб, тобто більше третини всього населення Європи.

 

"У нас є інформація про смертність під час пандемії у дев'яти містах Європи, - розповів ВВС співробітник університету Осло Нільс Стенсет. - Тому ми мали можливість змоделювати динаміку поширення захворювання".

 

Учені змоделювали динаміку поширення хвороби в кожному місті на комп'ютері .

 

Для цього використали три моделі поширення: через щурів, повітрям, через бліх і вошей, які жили на людях та їхньому одязі.

 

У семи з дев'яти міст дослідження показало, що модель із людськими паразитами краще за усі інші відповідає тому, що сталося під час епідемії. Модель зобразила швидке поширення хвороби та охоплення нею мешканців міст.

 

"Висновок був достатньо очевидним. Найкраще в модель поширення вписуються блохи та воші", - сказав Стенсет.

 

І додав: "Хвороба не поширилася б так швидко, якби її переносили щури. У випадку зі щурами шлях поширення хвороби довший, тоді як передаючись від людини до людини, усе відбувалося швидше".

 

За словами Стенсета, дослідження в першу чергу мало історичний інтерес: використовуючи сучасне розуміння інфекції, розвінчати вигадки про те, що сталося під час однієї з найзгубніших пандемій в історії людства.

 

Він зазначив, що вченим корисно знати якомога більше про те, що відбувається під час епідемії, оскільки в майбутньому такі знання можуть допомогти знизити смертність.

 

Чума, як і раніше, є актуальною проблемою в Азії, Африці та країнах Америки, де зберігаються осередки заражених нею гризунів.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, з 2010 по 2015 роки у світі зареєстрували 3248 випадків захворювання на чуму, з них 584 призвели до смертельних наслідків.

 

"Наше дослідження показало, що для запобігання поширенню інфекції в майбутньому людям необхідно дотримуватися гігієни", - нагадав Нільс Стенсет.