В Естонії знайшли найдавніше око тварини у світі

15:25, 08.12.2017
В Естонії знайшли найдавніше око тварини у світі

Вік ока скам’янілого трилобіта близько 530 мільйонів років.

Європейскі вчені заявляють, що око скам’янілого трилобіта, знайдене на півночі Естонії є найдавнішим з відомих – його вік близько 530 мільйонів років. За структурою воно майже не відрізняється від очей сучасних бджіл і метеликів.

 

Про це передає Naked Science, посилаючись на статтю в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Трилобіти - вимерлі морські членистоногі, широко розповсюджені в епоху палеозою. На скам'янілості добре помітна структура складного фасеточного ока, сьогодні такими очима володіють комахи та ракоподібні,

 

У скам'янілості збереглися близько сотні омматидіїв — структурних одиниць, з яких складається фасеточне око. У сучасних комах омматидії щільно "упаковані" в оці.

 

За словами вчених, очі стародавньої тварини влаштовані дещо простіше, ніж у сучасних бджіл і метеликів, і зір трилобіта був не таким гострим. Але за структурою його очей дуже схожий з фасеточними очима сучасних тварин. Омматидій трилобіта, як і у них, містить зовнішню лінзу-кришталик і прилеглий до неї витягнутий конус. Під зовнішньою лінзою розташовані зорові клітини, об'єднані навколо рабдому — зорової трубочки, що складається з мікроскопічних ворсинок.

 

Дослідники зазначили, що лінзи очей трилобіта практично плоскі, а не вигнуті, як у сучасних тварин, тому світло вони преломляли набагато гірше. Хоча зір трилобіта був слабким, вчені вважають, що він все ж дозволяв йому уникати перешкод і хижаків.