У Музеї історичних коштовностей відкриється виставка сучасних ювелірів «Тендітна мить торкає вічність»

17:56, 20.11.2017
У Музеї історичних коштовностей відкриється виставка сучасних ювелірів «Тендітна мить торкає вічність»

Відкриття виставки сучасних ювелірів України «Тендітна мить торкає вічність» відбудеться в Музеї історичних коштовностей України (філія Національного музею історії України) 21 листопада о 17:00.

 

Завдання виставки – показати станом на 2017 рік ювелірне українське мистецтво, виконане в різних техніках і об’єднане флоральною тематикою. Кожен майстер представить власний образ квітів. Виставка побудована не на протилежностях, а на повазі до іншого.

 

«Розмаїття квітів вчить нас поважати те, що нам не належить, і милуватися навколишньою красою. Адже квіти – як люди. Вони проживають своє життя, цвітуть як уміють, дарують красу. Так само і людина є джерелом творчої енергії, її місія – створювати й нести красу», –  вважає куратор виставки,  старший науковий співробітник Музею історичних коштовностей України (МІКУ) Ірина Удовиченко.

 

Вона переконана, що квіти – базовий мотив у прикрасах від найдавніших часів, бо, напевно, перші прикраси людства – живі квіти. Тому не дивно, що світові бренди завжди звертаються до квіткової теми, останні роки ця тенденція стала більш виразною.

 

Свої роботи представлять ювеліри зі всієї України, зокрема, з Києва – Віталій Хоменко, Юрій Оровецький, Олена Ястреб, Володимир Балибердін, Олександра Барбалат, Максим Столяр, родина Паламарчуків – чоловік і дружина Борис і Ярослава, Маргарита Квіткова, Оксана Якимова, Світлана Лазоряк, Ірина Карпова (чий ювелірний бренд «Karpov&Karpova Jewelry» визнаний на світовому рівні). Квіткову пишність України презентують Майя Котельницька (Львів), Айдер Асанов (Бахчисарай) Тетяна Калюжна (Донецьк-Київ), Олександр Венгер (Одеса), брати Кочути – Юрій, Роман, Ігор (Ужгород), Ярослава Келлерманн (Полтава), українсько-грузинська фірма Lavichuza Enamel, яку заснувало подружжя Вікторія та Лаша.

 

Кожен майстер є не тільки автором унікальних квіткових образів, а й власником непересічної біографії. Наприклад, Вікторія свого часу закохалася в гарячу перегородчасту емаль, техніку, втрачену на території України у XIII столітті після монголо-татарської навали. Наразі старовинні ювелірні вироби у втраченій середньовічній техніці можна побачити у залі № 5 у МІКУ. Останнім часом у Грузії почали відроджувати забуту віками майстерність. Вікторія поїхала у Тбілісі вивчати таємниці ювелірів, у школі зустріла Лашу. Одружившись, вони переїхали в Київ, народили дитину і заснували ювелірну компанію.

 

Один із найдосвідченіших майстрів Віталій Хоменко все життя присвятив ювелірному мистецтву. В радянські часи забороняли працювати з коштовним металом. Він перший отримав дозвіл на роботу зі сріблом. На виставці майстер представить гарнітур «Аборигени планети Земля», в основі якого закладена найдавніша рослина на Землі – Гінкго білоба. Кажуть, вона з’явилася на планеті 200 млн років тому.

 

Не завжди з першого погляду в роботі можна розгледіти квітку. Максим Столяр створив чилійську перчинку. Він пояснює, що квіти – це зародження життя, ніколи не знаєш, що з них виросте – вишенька чи перчинка.

 

Донеччанка Тетяна Калюжна об’єднала Україну квітами. Її каблучки прикрашають орхідеї з каміння, знайденого в різних куточках України: бурштин – із Заходу, цитрин – із Центру, вугілля – зі Сходу.

 

Виставка об’єднує ювелірів різного віку та стилю, наприклад, юну Олену Ястреб, відому своїм мінімалізмом у роботах, та 89-річного Айдера Асанова з Бахчисарая, чиї квіти створені з використанням скані.

 

Більшість із ювелірів є постійними відвідувачами МІКУ. Вони мають улюблені зали: комусь більше подобаються античні речі, комусь – естетика слов’янських прикрас. «Ви не уявляєте, як у них очі світяться, коли бачать наш музей», – каже Ірина Удовиченко, яка не раз проводила для ювелірів екскурсії, а наразі підготувала художньо-публіцистичний каталог до виставки, де розповідає про особливості кожного майстра на основі інтерв’ю з ними.

 

«Тендітна мить торкає вічність»  –  це перша виставка ювелірних майстрів у Музеї історичних коштовностей України після багаторічної перерви. Остання спільна виставка була ще в 2006 році. 

 

Виставка триватиме до 21 січня 2017 року в Музеї історичних коштовностей України на вул. Лаврській, 9, корпус 12 (територія Києво-Печерської лаври). Вхід до Лаври – через головну браму.