Росія погрожує Нідерландам у справі скіфського золота

15:59, 16.11.2017
Росія погрожує Нідерландам у справі скіфського золота

На час анексії Криму скіфське золото перебувало на виставці в голландському музеї Алларда Пірсона.

Міністр культури Росії Володимир Мединський заявив, що Росія може розірвати міжмузейні відносини з Нідерландами, якщо суд Амстердама вирішить не повертати колекцію скіфського золота в музеї анексованого Криму.

 

Про це повідомляють російські ЗМІ у четвер.

 

"Якщо це рішення набуде чинності, я буду не в праві санкціонувати будь-які виставки на території країни, де створюється небезпечний прецедент вилучення культурних цінностей", — наголосив Мединський.

 

Він також вважає, що всі норми міжнародного права, музейного права, прецеденти, традиції знаходяться на боці кримських музеїв.

 

"Йде про безпрецедентне відчуження музейних цінностей. Це можна порівняти тільки з музейними розкраданнями часів італійських походів Наполеона чи фашистської агресії. Вважаю, що рішення голландського суду абсолютно політизоване, воно руйнує саму систему виставкового обміну", — переконаний урядовець держави-агресора.

 

Нагадаємо, що 14 грудня 2016 року окружний суд Амстердама виніс рішення, згідно з яким колекція експонатів з кримських музеїв буде повернута Україні. За даними міністра юстиції України Павла Петренка, експонати кримських музеїв мають повернутися з Нідерландів до Києва наприкінці 2017 року.

 

Однак у січні 2017 року музеї окупованого Росією Криму розпочали процес оскарження рішення окружного суду Амстердама щодо повернення колекції скіфського золота Україні.

 

На час анексії півострова скіфське золото перебувало на виставці в голландському музеї Алларда Пірсона.