Перших переможців конкурсу «Україна в родинних історіях» нагородили в Історичному музеї

16:33, 16.10.2017
Перших переможців конкурсу «Україна в родинних історіях» нагородили в Історичному музеї

(Фото зі сторінки у Facebook Ярослави Музиченко)

У Національному музеї історії України відбулося нагородження переможців першого за ліком Всеукраїнського конкурсу для дітей та молоді «Україна в родинних історіях».

 

Компетентне журі, до складу якого входили генеральний директор НМІУ Тетяна Сосновська (голова журі), заступник міністра молоді і спорту України Олександр Ярема, доцент кафедри методики суспільно-гуманітарної освіти і виховання ІППО КУ ім. Бориса Грінченка, кандидат історичних наук, представник громадської ініціативи «Асоціація творців для дітей на історичну тематику «Пам’ять майбутнього» Ольга Дудар та методист НМІУ, куратор конкурсу Ярослава Музиченко, обрало переможців у двох вікових категоріях (11-13 років, 14-16 років), повідомляють у НМІУ.

 

Переможці першої категорії:

перше місце – Олександр Гончарук (Житомир).

 

Переможці другої категорії:

перше місце – Анна Балабіна (Івано-Франківськ);

друге місце - Ольга Таушан (Донецька обл., Краматорськ);

третє місце - Роман Кулик  (Івано-Франківськ).

 

Заохочувальні премії:

Михайло Штанденко (Київ);

Марія Левада (Кіровоградська обл., Світловодськ);

Валерій Філінюк (Київ);

 

Дипломи про активну участь у конкурсі отримали також Марія Ратушна (Київ) і Сусанна Халатян (Київ).

 

Гостями нагородження стали: скрипаль, композитор, режисер, продюсер, педагог Кирило Стеценко, журналістка, громадська активістка, співзасновниця «Громадського радіо» Наталка Соколенко, а також батьки, бабусі і дідусі та вчителі історії переможців конкурсу.

 

“Історія родин має вийти з контексту радянських стереотипів”

 

Роботи на конкурс надіслали хлопці й дівчата з Київської, Сумської, Житомирської, Полтавської, Донецької, Івано-Франківської та Кіровоградської областей. Тетяна Сосновська підкреслила, що конкурс показав, що молодь цікавиться історією України, воліє стати її часточкою та прагне дізнаватися правду про минуле країни, що спонукає пишатися своїм родом.

 

Члени журі пояснили, що у третій віковій категорії не обрано жодного переможця через недотримання правил конкурсу. Деякі надіслані роботи не пройшли конкурс через те, що творчі завдання виконували не діти та молодь, а їхні батьки чи інші родичі.

 

«Дуже важливо, щоб діти самі робили творчі завдання. Вони народилися і виростають у вільній Україні. Над батьками ще часто тяжіє зашореність радянської школи, вони не вивчали історію України і часто сприймають її через призму імперських або радянських стереотипів. Сенс конкурсу у тому, що дідусі, бабусі, батьки розповідають дитині родинну історію, а вона має переосмислили їх розповіді з точки зору свободи, демократії, творчо опрацювали цю інформацію і передали своє власне бачення тих подій. Історія родин має вийти з контексту радянських стереотипів», – наголосила Ярослава Музиченко.

 

Конкурс проявив одну з проблем освіти в Україні. Діти не розуміють, що таке документування усної історії та «паспортизація» записаних історичних свідчень. Хоча цього їх мали б на навчати на курсах, факультативах чи в рамках уроків історії України. Жоден учасник не дотримався цієї умови.

 

Історію краще вивчати з уст звичайних людей, а не лише з підручника”

 

Самі ж учасники конкурсу зазначили, що зіштовхнулися з низкою інших перешкод, які врешті подолали, і цей успіх змінив на краще їхнє життя.

 

12-річний Олександр Гончарук – наймолодший учасник конкурсу. Він першим надіслав свою творчу роботу - імпровізовану телепрограму «Із забуття – в безсмертя».

 

«Я розповів про репресованого прадіда. Хотів донести людям, які вважають, що Сталін є найкращою людиною у світі, правду про замовчувані факти. Про Сталіна я прочитав у підручнику, а тоді бабуся і мама спонтанно розповіли мені про прадіда. Я зробив висновки і захотів ними поділитися. До речі, в школі всі теми розглядаються за допомогою підручника. Я вважаю, що це не зовсім правильно. Історію краще вивчати з уст звичайних людей, а не лише з підручника», – переконаний Олександр Гончарук.


 

“Прабабуся ні словом не обмовилася про своє важке життя”

 

15-річна Ольга Таушан із Краматорська розповіла, що хоч записати і творчо осмислити родинну історію було обмаль часу – всього три тижні, це не викликало дискомфорту, адже матеріалу було достатньо. Хіба що бракувало фотографій.

 

«Я мала багато проблем з відправленням своєї роботи у НМІУ. Спершу мій комп’ютер перестав справно працювати. Після того, як довідалася, що перемогла, нереально було придбати квитки на потяг. Врешті, все вийшло», –  розповіла Оля Таушан.

 

Дівчині запропонувала взяти участь у конкурсі вчителька історії. «Я вибрала розповідь про мою прабабусю в часи Голодомору. Коли я була маленька, то приходила до неї. Прабабуся ні словом не обмовилася про своє важке життя. Вона писала дуже гарні вірші, які любила мені читати. Коли прабабусі не стало, бабуся розповіла нам про те, як її мама пережила Голодомор», –  розповіла десятикласниця з Краматорська.

 

15-річна Анна Балабіна та 14-річний Роман Кулик зробили проект з двох мальованих історій під однією назвою. Роман Кулик розповів про те, як його прабабуся закохалася в одного з очільників УПА. Аня Балабіна поділилася історію бабусиної тітки у часи війни та її життям у Таджикистані після евакуації з Одеси.

 

Історія у всіх одна і та сама, хоча історії родин дуже різні. І це мене надихає”

 

Валерій Філінюк і Михайло Штанденко навчаються в Києво-Печерському ліцеї №171 «Лідер». Обоє захоплені математикою. Долучившись до конкурсу і виконавши творче завдання, хлопці зацікавилися й гуманітарними науками, зокрема історією.

 

Євгенія Філінюк, мати хлопця, зізналася, що якби не участь у конкурсі, то ніхто не записав би родинні спогади і навряд чи діти дізналися б історію своїх предків: як вони пережили розкуркулювання, голод, Другу світову війну.

 

Валерій Філінюк не приховує, що зміг виконати творчу роботу завдяки всій родині. «Дідусь і бабуся знали найближче тих, хто був свідком подій ХХ століття, саме вони найбільше мені розповіли. Мама допомогла з презентацію. Це була командна робота. Завдяки конкурсу я відчув, що історія у всіх одна і та сама, хоча історії родин дуже різні. Хтось із Заходу і має польське коріння, хтось зі Сходу – а історія України нас усіх об’єднує. І це мене страшенно надихає», – поділився враженнями від участі у конкурсі хлопець.

 

Призи за родинні історії

 

Переможці отримали грошові винагороди (1 місце – 1 тис. грн, 2 місце – 800 грн, 3 місце – 400 грн, заохочувальні премії – 300 грн.), а також книги від Міністерства молоді і спорту України, листівки та інші сувеніри.

 

Після нагородження для учасників конкурсу провели жваву та енергійну оглядову екскурсію по Національному музеї історії України. У її ході діти та молодь дізналися лайфхаки з вивчення історії України та багато цікавинок, про які не пишуть у підручниках. І, можливо, не розповідають на уроках історії України.

 

Другий конкурс родинних історій на старті

 

На початку листопада буде оголошено другий Всеукраїнський конкурс для дітей та молоді «Україна в родинних історіях». Вікові рамки розширяться. Свої творчі роботи зможуть надсилати хлопці й дівчата від 9 до  25 років. Набагато буде збільшено й термін, упродовж якого юні українці зможуть працювати над своїми завданнями. Про умови другого конкурсу буде оголошено на сайті НМІУ.

 

 

Нагадаємо, 7 вересня Національний музеї історії України оголосив Всеукраїнський конкурс творчих робіт дітей та молоді «Україна в родинних історіях», в якому можуть узяти участь діти та юнацтво віком 11 — 21 років. Роботи можна було подавати до 30 вересня на адресу [email protected]. Переможців мали у трьох вікових категоріях (11-13 років, 13-16 років, 16-21 рік).