Перед Національним музеєм історії України відкрили вуличну виставку «Повстанці проти комунізму» (ФОТО)

11:30, 16.10.2017
Перед Національним музеєм історії України відкрили вуличну виставку «Повстанці проти комунізму» (ФОТО)

З нагоди Дня захисника України на площі перед Національним музеєм історії України відкрили вуличну виставку «УПА: відповідь нескореного народу. Повстанці проти комунізму», яка присвячена 75-річчю створення Української повстанської армії.

 

Виставка складається з двох частин. Першу її частину «УПА – відповідь нескореного народу. Повстанці проти нацизму»  презентували 8 травня, у День пам’яті та перемир'я. 14 жовтня відкрили її другу частину – «Повстанці проти комунізму», йдеться на сайті НМІУ.

 

В основі експозиції «Повстанці проти комунізму» – фотодокументи, більшість з яких зберігається в архівах СБУ. Виставка розповідає про понад 10 років боротьби українських повстанців, яка тривала після завершення Другої світової війни, зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, який є співорганізатором вуличної виставки.

 

 

«ХХ століття ввійшло в історію двома страшними світовими війнами, воно породило двох найстрашніших тоталітарних монстрів – нацистського і комуністичного. У 1940-ві роки два монстри зіткнулися. Україна стала епіцентром подій. Переляканий світ розділився, частина стала на бік нацистів, інша – на бік комуністів. Навіть Велика Британія, щоб подолати нацистів, мусила заручитися підтримкою Сталіна. Українські повстанці мали відвагу підняти зброю проти обох тоталітарних режимів. Керівництво УПА розуміло, що перемогти два режими в мілітарному аспекті їм ніколи не вдасться. Тим не менше, вони досягнули абсолютної моральної перемоги, яка стала запорукою для майбутніх політичних перемог, одна з них увінчалася 24 серпня 1991 року проголошенням Незалежності України», – сказав він.

 

  

Володимир В'ятрович зазначив, що наше завдання вписати УПА як найвищий момент розвитку українського визвольного руху, як невід’ємний елемент світового явища – боротьби народів за незалежність. «Українці були в авангарді цієї боротьби. Часто приклад українців надихав поневолені народи на боротьбу, і не тільки морально, а й конкретними порадами про те, як вести підпільну партизанську практику», – додав він.

 

«Ми сьогодні говоримо про події, які сталися 75 років тому, змінилося три покоління. Україна досі пам’ятає УПА. Пам'ять про УПА є гарантією того, що держава залишатиметься українською. Правда про УПА розвалила радянську імперії на поч. 90-их років. Українці пізнали правду про УПА і вона зробила їх вільними», – запевнив пан В’яторович.

 

 

Директорка Національного музею історії України Тетяна Сосновська розповіла, що перед відкриттям виставки у НМІУ відбувалося нагородження переможців всеукраїнського конкурсу для дітей та молоді «Україна в родинних історіях».

 

«Кілька десятиліть  ретельно замовчували історію про УПА і навіть залякували тих, хто хотів розповідати своїм дітям і внукам про участь в УПА. Сьогодні серед 11 робіт, які прийшли на конкурс, три роботи були присвячені історіям бабусь і дідусів, які мали відношення до УПА, воювали або були зв’язковими. Наше молоде покоління зростає відкритим, свідомим, цікавиться історією. Та мета, яку переслідував Інститут національної пам’яті з архівістами, реалізовується. Молодь цікавиться історією. А це означає, що наші достойники ніколи не будуть забуті», –  наголосила Тетяна Сосновська.

 

 

Керівник архіву Служби безпеки України Андрій Когут зазначив, що ті документи, які представлені на виставці, це верхівка айсбергу. Він запропонував почати знайомитися з документами на виставці, а для глибшого розуміння приходити у читальний зал архіву СБУ і вивчати документи колишніх комуністичних спецслужб.

 

«Я не можу не втратити почуття подиву, якою сміливою, мужньою, твердою людиною треба бути, щоб стати в бій, знаючи, що швидше за все він закінчиться для тебе смертю. Ми не повинні забувати подвиг УПА», – сказав  Ігор Бігун, один зі співавторів проекту.

 

 

Володимир Бірчак, співавтор виставки, додав, що УПА – це була народна армія. Він провів аналогію з 2014 роком, коли український народ забезпечував свою армію на фронті, починаючи від простих шкарпеток, закінчуючи оптичними прицілами для гвинтівки. Такою і була УПА, яка не могла існувати без українського народу», – вважає  історик.

 

Серед перших відвідувачів виставки була в.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. Вона зазначила, що для неї цікаво було побачити про медицину, а саме про те, УПА розпочала активну діяльність руху Червоний хрест в Україні і надавала медичну допомогу під час бойових дій.

 

 

«Ми боремося на всіляких фронтах і всі ми є захисниками України», – підкреслила Уляна Супрун.

 

Вона подякувала захисникам, які зараз на Донбасі, і тим, які полягли у боротьбі за цілісність України. Пані Супрун  додала, що наразі Міністерство охорони здоров’я виступає захисником здоров’я українців. При нагоді вона наголосила, що закликає народних депутатів, щоб наступного тижня проголосувати за медичну реформу, яка буде на наступному тижні розглядатися у Верховній раді.

 

 

Тетяна Сосновська запросила відвідати виставку у НМІУ, відкриту з нагоди Дня заснування УПА. На третьому поверсі музею відтепер можна побачити закривавлений прапор УПА, поштівки і брошури, видані бійцями УПА, серед яких є, наприклад, «Вказівки батькам у вихованні дітей» (1949). В центрі виставки – металевий бідон, в якому зберігалися документи УПА. Його знайшли на Бережанщині (Тернопільська область). Півтора роки тому цей бідон передав НМІУ директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

 

 

Після відкриття виставки у Національному музеї історії України відбулося спецпогашення конверта з оригінальною маркою до 75-річчя створення УПА.

 

 

Володимир В’ятрович розповів, що з великим захопленням ставився до марок, котрі називалися Підпільна пошта України і були випущені в еміграції. На них використовувалася різного роду символіка, що була заборонена, адже української держави не існувало. «Сьогодні, після 26-ти років незалежності України, ми маємо справжні державній марки. Вони нагадують ті, які були у Підпільній пошті. Це важливий носій інформації для України і світу», – зазначив він.

 

 

Перший заступник генерального директора «Укрпошти» Олександр Перцовський вважає, про УПА варто розповідати на всіх рівнях: як в музеях, навчальних закладах, так і поширювати цю інформацію масово за допомогою марок. «Ми маємо118 відділень по всій Україні. Наразі випустили наклад марки з символікою УПА 130 тис. За декілька тижнів ці марки будуть по всіх регіонах України, полетять до Канади і США,  будуть нести інформації про визвольний рух», –  сказав Олександр Перцовський.

 

В оформлені марок використано роботи одного з ключових графіків, воїна УПА Ніла Хасевича, зображення печатки головнокомандувача УПА та гасло визвольного руху «Воля народу – воля людині».

 


Виставка «УПА: відповідь нескореного народу. Повстанці проти комунізму» перед Національним музеєм історії України (вул. Володимирська, 2, біля Пейзажної алеї) триватиме до 30 листопада 2017 року.

Фото надані НМІУ