У Вінниці встановлять пам’ятник Петлюрі на Покрову

09:53, 15.08.2017
У Вінниці встановлять пам’ятник Петлюрі на Покрову

Будинок Петлюри у Вінниці, на подвір'ї якого встановлять пам'ятник отаману, нині займає обласне радіо.

Відкриття пам’ятника отаману військ Української народної республіки Симону Петлюрі заплановане у Вінниці на Покрову, День козацтва та захисника України – 14 жовтня 2017 року. Це буде перший пам’ятник Петлюрі “у повний зріст”.

 

Про це повідомляють місцеві видання Вінниці.

 

Перед цим, 14 вересня відбудеться також презентація пам’ятника у Вінниці.

 

«Такого пам’ятника в Україні ще немає. Тому я вирішив, що потрібно увічнити пам’ять про Петлюру, адже він багато зробив для України. Пам’ятник буде бронзовий. На ньому Петлюра зображений у сидячому вигляді на лавочці. Виготовляли пам’ятник скульптори майстерні «Оврах», – повідомив в інтерв’ю виданню “Реал” вінницький бізнесмен та меценат Сергій Капуста.

 

Як розповів виданню «Vежа» скульптор Володимир Оврах, працювати над пам’ятником Петлюрі він розпочав на початку весни. Створював Петлюру він разом зі своїми двома синами, також скульпторами – Романом та Андрієм.

 

 

Пам’ятник буде виготовлено у натуральну величину – там Симон Петлюра сидить на лавці. За основу художнього образу взяли аналогічне фото. Радилися з цього приводу з істориком Олександром Федоришеним.

 

 

«Вирішили, що буде цікавим художнім поворотом “вставити” у руки Петлюрі карту України, на яку він дивитиметься і бачитиме дві головних позначки – “Вінниця” – тимчасова столиця УНР, – та “Київ” – столиця України, яку тимчасово було захоплено більшовиками в ході історичних подій. А встановити його плануємо на території двору будівлі обласного радіо. Це логічно, адже, як мені розповіли, в цьому будинку знаходився Будинок канцелярії Симона Петлюри у 1920 році», – каже Володимир Оврах.

 

За його словами, пам’ятник уже відлитий. Залишається відшліфувати та скласти докупи усю композицію.

 

Додамо, що вулиця, на якій розташована будівля обласного радіо, носить назву Петлюри. Її було перейменовано із вулиці Чкалова в рамках декомунізації.

 

 

Цього року у Вінниці тривали зйомки фільму “Замах на Петлюру”, частина зйомок відбувалася на цій вулиці у цьому будинку.

 

Варто зазначити, що нині в Україні подібного пам’ятника немає. Один пам’ятник Петлюрі у вигляді погруддя встановлений у Рівному в 2001 році на майдані поряд з Народним домом.

 

У 2006 році встановлення пам’ятника Петлюрі планувалося у Києві на перетині Володимирської вулиці та бульвару Тараса Шевченка. Тоді цього не відбулося, проте, повернутися до цього питання вирішили у 2017 році.

 

Директор Українського інституту Національної пам’яті Володимир В’ятрович припускає, що пам’ятник може з’явитися на перетині вулиці Симона Петлюри і бульвару Тараса Шевченка – замість пам’ятника Миколі Щорсу.

 

Довідка «УМ»

 

Петлюра Симон Васильович (10 травня 1879, Полтава — 25 травня 1926, Париж) — український державний, військовий та політичний діяч, публіцист, літературний і театральний критик. Організатор українських збройних сил. Член Генерального секретаріату Української Центральної Ради на посаді Генерального секретаря з військових справ (28 червня — 31 грудня 1917). Головний отаман військ Української Народної Республіки (УНР) (з листопада 1918). Голова Директорії УНР (9 травня 1919 — 10 листопада 1920).