Київ має відреагувати на «віджимання» Анни Київської Путіним

11:06, 30.05.2017
Київ має відреагувати на «віджимання» Анни Київської Путіним

Саме українська громада Франції регулярно вшановує Анну Київську в Санлісі.

Міністерство закордонних справ України має негайно відреагувати на заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що донька Ярослава Мудрого Анна Ярославна є  "русской Анной", яку він зробив у Версалі під час зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном у понеділок ввечері.

 

Таку думку висловила письменниця Оксана Забужко у Facebook  у вівторок.

 

"Коли Путін на виду в цілої Франції цинічно, як Крим, "віджимає" Анну Київську на баланс РФ, він прекрасно знає свою цільову аудиторію. Чого не можна сказати про українців, які лиш дивуються його нахабству, не розуміючи, що зараз - от саме зараз, уже на завтра! - потрібна з цього приводу реакція українського МЗС", - написала Забужко.

 

Письменниця додала, що це необхідно зробити, тому що французи справді не пов'язують ні давнього Києва, ні Руси з Україною - а от із Росією якраз пов'язують, і розпрекрасно.

 

"І в академічних та культурних milieux на те працює ціла армія "друзів російської культури", і це й є той дбайливо виплеканий (іще зусиллями НКВД-МГБ-КГБ) фундамент "франц.-рос. дружби", на якому, дуже значною мірою, держиться сучасна французька "русофонія", - зазначила пані Забужко.

 

Вона зауважила, що Путін говорив "акурат так, щоб його слухачі могли "впізнати" почуте й подумки кивнути: ah, oui-oui, правду ж каже".

 

На її думку, от саме тут час вступити українській державі - "упімнутись за своє", а заодно й показати французам, що - ні, не правду їм Росія каже (і казала!), навіть у цьому. Пиьменниця резюмує: "Сподіваюсь, що наші дипломати знайдуть елегантний спосіб це зробити".

 

А тим часом, з представників влади на слова Путіна першим відреагував лише заступник глави адміністрації Президента Дмитро Шимків.

 

"Мої дорогі французькі друзі, президент Росії Путін намагався ввести вас в оману - Анна Київська, королева Франції, з Києва, не з Москви (на той час Москва навіть не існувала)", -  написав пан Шимків на сторінці в Facebook.

 

Він також додав, що саме українська громада у Франції шанує пам'ять Анни в Санлісі, де вона заснувала монастир

 

"До речі, знамените Реймське Євангеліє, яке використовувалося під час коронацій французьких королів, спочатку було власною книгою Анни з відомої бібліотеки Ярослава Мудрого, її батька - великого князя Київського", - нагадує Дмитро Шимків.

 

Нагадаємо, 29 травня, в ході виступу у Франції президент РФ Володимир Путін назвав Анну Ярославну "руською" і заявив, що французько-російські відносини почалися з її шлюбу з Генріхом I в 1051 році.

 

Варто відзначити, що середня дочка Великого князя Київського Ярослава I Мудрого та його другої дружини Інгігерди (Ірини) була дружиною французького короля Генріха I Капета та мамою короля Філіпа І, а також прабабусею для майжеже 30 французьких королів.