На Кіровоградщині відкрили пам’ятник письменнику Юрію Горліс-Горському

09:31, 30.04.2017
На Кіровоградщині відкрили пам’ятник письменнику Юрію Горліс-Горському

Під час відкриття пам'ятника Юрію Горліс-Горському в Холодноярському селі Розумівка.

Учасники фестивалю “Холодний Яр” відкрили пам’ятник українському військовому діячу, старшині армії УНР і автору книги про “Холодний Яр”  Юрію Горліс-Горському в селі Розумівка Олександрівського району Кіровоградської області в суботу.

 

Про це повідомив голова ОУН Богдан Червак на своїй сторінці у Facebook.

 

“У селі Розумівка, що неподалік Кропивницького, відкрито і освячено пам'ятник Юрію Горліс-Горському. Холодний Яр запалив вогонь боротьби ОУН і УПА. Вогонь Холодного Яру горить у наших серцях!” – написав пан Червак.

 

 

Зауважимо, що село Розумівка знаходиться неподалік адміністративної межі Кіровоградської і Черкаської областей й історично та географічно належить до Холодного Яру.

 

«Холодний Яр і його околиці - моя неміфічна Шамбала, моя точка опори. Сьогодні до місця останнього бою Чорного Ворона повернувся видатний Юрій Горліс-Горський. Загалом тут в лісі, де загинув Чорний Ворон із своими побратимами, панує вселенський спокій. Величезна українська громада з різних куточків Держави вшановувала Героїв Української Революції. Тішилась від спілкування, раділа неймовірній весні і дякувала Героям сьогоднішньої українсько- російської війни. Друзі, хто ще не був тут, обов'язково приїдьте», - написала у Facebook  активістка Ірина Малик.

 

Зазначимо, що фестиваль «Холодний Яр 2017» відбувається 29-30 квітня у Кіровоградській і Черкаській областях.  

 

Як повідомив дослідник національно-визвольних змагань початку ХХ ст., президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль в рамках фестивалю відзначають століття Вільного козацтва та Української революції.

 

Зокрема, на Черкащині - у Золотоноші, Медведівці, Івківцях, Мельниках та інших містечках і селах Холодного Яру заплановані найрізноманітніші заходи - виставки картин, відкриття пам’ятників, музичні та кінофестивалі, освячення зброї, дитячий турнір із шабельного бою, показові виступи шкіл бойових мистецтв тощо.

 

Юрій Горліс-Горський (справжнє ім'я Юрій Юрійович Городянин-Лісовський; літературний псевдонім Горліс-Горський, у підпіллі Залізняк) — український військовий і громадський діяч, старшина Армії УНР, письменник.

 

Учасник Першої світової війни. В роки Національної революції — хорунжий Богданівського полку Запорізької дивізії, до якого вступив у віці 20 років.

 

На початку лютого 1920 року, під час Зимового походу, коли Запорізька дивізія перебувала в околицях Холодного Яру, Юрій занедужав і був змушений лишитися на лікування в Мотронинському монастирі, де в той час розміщувався штаб полку гайдамаків Холодного Яру. Після лікування мав наздоганяти свою частину та холодноярівці, яким бракувало старшин з військовим досвідом, переконали його лишитися.

 

Обравши прізвисько Залізняк, Лісовський прийняв призначення осавулом 1-го куреня полку гайдамаків, ставши одним з найближчих помічників курінного Івана Петренка та Головного отамана Василя Чучупаки.

 

Повертався до Холодного Яру в часи Другої світової війни, де збирав свідчення учасників холодноярської боротьби.