У Бабиному Яру відкрили пам’ятник Олені Телізі (фото)

15:50, 25.02.2017
У Бабиному Яру відкрили пам’ятник Олені Телізі (фото)

Мер Кличко під час церемонії відкриття пам'ятника Олені Телізі.

Пам’ятник поетесі, учасниці українського визвольного руху Олені Телізі урочисто відкрили на на території меморіального заповідника Бабин Яр у Києві в суботу.

 

На відкритті були присутні урядовці, мер Києва Віталій Кличко, представники духовенства, історики і громадські активісти.

 

Про це повідомляє прес-служба Київської міської адміністрації.

 

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять та відкриваємо пам'ятник громадсько-політичному діячу, учасниці українського визвольного руху, поетесі Олені Телізі. І в її особі ми вшановуємо усіх українських патріотів, які боролися і віддали свої життя за незалежну Україну», — підкреслив мер Києва Віталій Кличко, відкриваючи пам’ятник.

 

 

За даними КМДА, пам'ятник встановлений коштом столичної  громади, і його вартість складає близько 8 млн гривень.

 

 

Віталій Кличко також запевнив, що виконає узяте на себе раніше зобов’язання: «Тут за кілька років буде зведений Меморіал пам’яті жертв Бабиного Яру. Пам’яті всіх безневинно загиблих. Ми працюємо над концепцією меморіалу, над збором коштів благодійників на його спорудження. І історичну пам’ять про трагедію світового масштабу буде вшановано і збережено».

 

Пам’ятник освятив предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет.

 

«Відкриття цього пам'ятника означає, що ми сьогодні вшановуємо пам'ять усіх тих, хто боровся за незалежність нашої України. Наш народ доводить, що він достойний мати свою незалежну Українську державу, тим, що він віддає своє життя за волю України», - сказав патріарх Філарет.

 

Він наголосив, що у ці важкі часи, коли наша держава протистоїть російській агресії, українці мають єднатись, щоб відстояти незалежність нашої держави, а не протистояти одне одному.

 

 

Тоді як віце-прем'єр-міністр Павло Розенко наголосив, що відкриття пам'ятника поетесі й діячці ОУН Олені Телізі у Бабиному Яру розвінчує російські міфи про роль і місце українських патріотів, зокрема ОУН, у Другій світовій війні.

 

«Сьогодні в ці дні ми згадуємо трагічні події, які відбувалися рівно 75 років тому, коли в лютому 1942 році тут на цьому місці була знищена Олена Теліга і були закатовані сотні українських патріотів. Тут сьогодні на цьому місці спільно ми даємо відповідь на ті радянські штампи, а зараз російські міфи про роль і місце українських патріотів, зокрема з ОУН у Другій Світовій війні», - сказав Розенко.

 

За його словами, сьогодні триває боротьба на сході країни, і «наше спільне завдання протистояти ідеологічній російській агресії».

 

Натомість міністр культури Євген Нищук вважає, що відкриття пам'ятника Олені Телізі сприятиме активнішому залученню молоді до вивчення біографії і творчості поетеси.

 

У свою чергу, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович написав на своїй сторінці у Facebook: «Сильна і тендітна Олена Теліга відтепер дивиться на Київ і киян на початку парку Бабин Яр».

 

 

Як повідомляла «УМ», у листопаді 2016 року Кабінет міністрів доручив Київській міськдержадміністрації забезпечити встановлення пам'ятника українській поетесі та діячці ОУН Олені Телізі на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» до лютого 2017 року.

 

Олена Теліга (1906-1942) - українська поетеса, публіцист, літературний критик, діячка ОУН. Народилася у Підмосков’ї, в українсько-білоруській родині, але в дитинстві переїхала до Києва. Але вже у 1920 році вся родина емігрувала до Польщі, тікаючи від більшовиків.

 

Саме у Польщі, вже доросла Олена Теліга вступила до ОУН в 1939 році. В липні 1941 році  в складі похідних груп ОУН нелегально перейшла кордон і переїхала до Львова, а згодом доїхала до окупованого німецями Києва.

 

Була затримана гестапівцями в лютому 1942 році. Місце та дата загибелі поетеси та її чоловіка невідомі, але оскільки у лютому відбувались масові розстріли у Бабиному Яру, то 21 лютого 1942 року прийнято вважати днем пам'яті української письменниці та її чоловіка.