Російська православна церква хоче загарбати Херсонес Таврійський

17:53, 23.01.2017
Російська православна церква хоче загарбати Херсонес Таврійський

Володимирській собор розташований на території заповідника "Херсонес Таврійський"

Сімферопольська і Кримська єпархія Російської православної церкви (РПЦ) просить російське агентство з управління дежавним майном (Росмайно) передати їм у безоплатне користування 24 об'єкти музею-заповідника "Херсонес Таврійський" в анексованому Севастополі.

 

Відповідну заявку було подано ще в листопаді 2016 року. Але Росмайно не розглянуло її з технічних причин - через "некомплектність документів", повідомляє севастопольський телеканал НТС з посиланням на прес-службу відомства у понеділок.

 

Зараз єпархія готує повторний запит в Росмайно, повідомив голова Севастопольського округу протоієрей Сергій Халюта.

 

За його словами, в Росії діє закон, який передбачає передачу релігійним організаціям "майна релігійного призначення, що перебуває у державній або муніципальній власності".

 

Протоієрей Халюта наполягає, що всі будівлі на території музею-заповідника раніше належали Володимирському чоловічому монастирю, тому для експонатів "Херсонеса Таврійського" Росія повинна побудувати сучасний музейний комплекс.

 

Протоієрей каже, що зараз цінні експонати музею перебувають у підвалі монастиря. Тобто в приміщенні, не пристосованому для цієї мети. А розміщення експонатів в храмі - це акт святотатства, вважає він.

 

"Тому потрібно спокійно, без конфліктів, без надривів поступово йти до розуміння того, що Богу потрібно повернути богове, а кесарю віддати кесареве. Ми зобов'язані виконувати закон", - заявив Халюта.

 

У свою чергу, директор заповідника Світлана Мельникова каже, що спілкувалася з чиновниками російського міністерства культури, які вважають, що передача Херсонеса Таврійського церкві завдасть "великої шкоди" музею.

 

"Треба розуміти, що в тих будинках, на які претендує Сімферопольська єпархія, розміщені експозиційні площі музею, фонди сховища, реставраційні майстерні", - сказала керівник музею.

 

При цьому, на сайті УПЦ Московського патріархату міститься інформація, що Сімферопольська єпархія досі є її частиною.

 

У червні 2013 року ЮНЕСКО включила Херсонес Таврійський до Списку всесвітньої спадщини. Після анексії Криму Росія включила заповідник до єдиного реєстру об'єктів культурної спадщини народів Російської Федерації.

 

Однак ЮНЕСКО не визнає Херсонеський музей російським, оскільки більшість країн-членів ООН вважає Крим і Севастополь незаконно анексованою територією.

 

Зауважимо, що на початку 2017 року влада Санкт-Петербурга передала РПЦ Ісаакіївський собор. Це рішення спровокувало протести науковців і жителів міста. Група активістів направила до суду позов з вимогою визнати рішення про передачу собору РПЦ незаконним.