Черкаські екологи доставили харчі лебединій родині, яка зимує на Дніпрі (фото, відео)

09:59, 23.01.2019
Черкаські екологи доставили харчі лебединій родині, яка зимує на Дніпрі (фото, відео)

Екологи підгодовують лебедів на Черкащині (фото: Оександр Позняков / Facebook)

Вчора, 22 січня, коли у Черкасах мороз сягав 24 градусів, місцеві жителі повідомили в управління екологічного нагляду Державної екологічної інспекції Центрального округу про те, що на території орнітологічного заказника загальнодержавного значення «Липівський», який міститься в районі села Панське на черкаській дамбі, до криги примерзли з десяток білих лебедів.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив Олександр Позняков, начальник управління екологічного нагляду у Черкаській області.

За його словами, працівники управління спільно з єгерською службою «Вільхівська дача» виїхали на Дніпро і знайшли тих самих дев’ятьох лебедів. Як з’ясувалося, насправді лебеді не примерзли до криги, а знаходились на невеличкому п’ятачку незамерзлої води.

«Сильний мороз цієї ночі так вплинув на них, що вони не рухалися. Тому люди спочатку й подумали, що примерзли», – пояснює «Україні молодій» Олександр Позняков.

Тож, додає він, екологи та єгері вчергове підгодували птахів, розкидавши поруч кукурудзу та сіно.

«Харчі для лебедів надали єгері, за що їм окрема подяка», – зазначає пан Олександр.



Він каже, що Державна екологічна інспекція тримає на контролі ситуацію з лебединою сім’єю й надалі буде спостерігати за станом птахів та умовами їх зимівлі на Дніпрі, щоб лебеді максимально легко перенесли суворі умови зимового часу.

Окрім того, він нагадує, що не у всіх випадках цих птахів треба рятувати. Бо, уточнює, лебеді, на відміну від лелек, на південь відлітають не завжди. Вони досить морозостійкі, і якщо є відкрита вода, часто переживають зиму в околицях міста.

«Коли водойма замерзає, лебеді перелітають на іншу, яка не скована льодом. Тож не потрібно бити на сполдох, якщо вони просто плавають у річці або озері у великій ополонці і не мають видимих травм», – підсумовує начальник управління екологічного нагляду у Черкаській області Олександр Позняков.