Суд в Москві залишив за ґратами всіх полонених українських моряків

12:26, 16.01.2019
Суд в Москві залишив за ґратами всіх полонених українських моряків

Полонені українські моряки на судилищі продемонстрували єдність у протидії ворогу (фото: Громадське)

Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків, яких Росія захопила у нейтральних водах при спробі пройти до Азовського моря через Керченську протоку.

Про результати судилища повідомляють російські ЗМІ.

"Суд задовольнив клопотання слідчого і продовжив обвинуваченим строк тримання під вартою до 24 квітня", - сказав співрозмовник агентства ТАСС.

У середу, 16 січня, було обрано запобіжний захід для Володимира Лісового, Віктора Беспальченка, Володимира Варімеза та Владислава Костишина.

Рішення громадян Росії, які там вважаються суддями, написані були піби під копірку, де змінювалися лише прізвища.

Напередодні, 15 січня, залишили за ґратами ще 20 моряків: Юрія Будзила, В'ячеслава Зінченка, Андрія Оприска, Сергія Цибізова, Андрія Артеменка, Володимира Терещенка, Євгена Семідоцького,  Андрія Шевченка, Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Чулібу, Олега Мельничука, Богдана Небилицю, Сергія Попова, Юрія Без'язичного, Романа Мокряка, Андрія Ейдера, Андрія Драча, Дениса Гриценка, Василя Сороку.

Як пояснив один із адвокатів моряків, Ілля Новіков, судили українських військових по четверо, бо більше просто не вміщала "клітка" з залі суду.

Рішення про продовження утримання в СІЗО були передбачувані, як і те, що суди у цій справі відбувалися частково у закритому режимі, адже, за словами Іллі Новікова, глядачів та рідних моряків змушували покинути залу засідань.

Нагадаємо, ФСБ Росії хоче, щоб всі слухання у справі відбувалися в закритому режимі.

Побоювання російських силовиків небезпідставні, адже всі моряки офіційно на суді заявили, що вони військовополонені, а до зали вони заходили під вигуки "Слава Україні!".