Суд вдруге поновив Катерину Амосову на посаді ректора університету Богомольця

09:45, 23.12.2018
Суд вдруге поновив Катерину Амосову на посаді ректора університету Богомольця

У МОЗ вважають рішення суду "прямим свідченням суддівського свавілля" (фото: "Радіо Свобода")

Окружний адміністративний суд Києва зупинив наказ МОЗ про звільнення Катерини Амосової з посади ректора Національного медуніверситету імені Богомольця та заборонив обіймати цю посаду будь-кому, крім Амосової.
 
Як повідомляє в суботу прес-служба МОЗ, таке рішення суд прийняв 20 грудня.
 
У міністерстві заявили, що оскаржуватимуть це рішення та звернуться до поліції зі скаргою на суддю, який його прийняв.
 
У МОЗ назвали рішення Окружного адміністративного суду Києва "прямим свідченням суддівського свавілля".
 
Там зазначили, що суд фактично вирішив трудовий спір, який не є в його компетенції, оскільки така справа вже розглядається Печерським райсудом Києва.
 
Крім того, в МОЗ наголосили, що відповідно до закону "Про вищу освіту" МОЗ України є засновником, власником та розпорядником коштів державного університету НМУ ім. О.О. Богомольця.
 
"Натомість суд вирішив за власника, хто може очолювати університет, та фактично передав управління фінансами Катерині Амосовій", - йдеться в повідомленні.
 
"МОЗ України розцінює таке порушення закону, коли суд бере на себе функції власника, загрозливим для правової безпеки країни. Міністерство оскаржуватиме рішення суду та звернеться до Нацполіції зі скаргою на відповідного суддю", - зазначили в міністерстві.
 
Нагадаємо, 2 жовтня Міністерство охорони здоров'я вдруге звільнило Катерину Амосову з посади ректора медвишу Богомольця після того, як поновило її на цій посаді, виконуючи постанову Київського Печерського районного суду від 20 вересня.
 
У лютому Міністерство охорони здоров'я зі скандалом звільнило ректора Національного медичного університету ім. О.Богомольця Катерину Амосову із займаної посади. Амосова назвала рішення МОЗ незаконним і заявила, що заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський намагався змусити її порушити закон, погрожуючи звільненням.
 
Навколо університету Богомольця розгорнулася боротьба за владу: Міністерство охорони здоров’я у серпні вчергове спробувало призначити в.о. ректора. Новопризначений керівник Юрій Кучин у перший робочий день не зміг пробитися до кабінету, наступного дня його завели туди у супроводі поліції. Ще декілька днів тривали бійки за можливість Юрія Кучина керувати навчальним закладом із кабінета ректора.
 
Після першого поновлення Амосової на посаді МОЗ звернувся до Нацполіції та Генпрокуратури з вимогою розслідування "низки зухвалих злочинів" ректорки університету Богомольця Катерини Амосової.
 
Наприкінці вересня МОЗ повідомив, що з Національного медичного університету зникла низка важливих документів, а установа припинила фінансову діяльність.