Пропагандисти Путіна зняли фейк про Майдан з громадянином Білорусі

10:59, 08.12.2018
"Перший канал" Росії випустив до річниці Революції Гідності в Україні майже 10-хвилинний сюжет про те, як погано живеться українцям після Майдану.
 
Серед безлічі фейків особливо привернув увагу один з них - герой сюжету Кирило Чубенко. Пропагандисти назвали його учасником Майдану, хоча насправді він виявився жителем Білорусі.
 
На фейк вказав блогер з Росії Ілля Варламов.
 
У сюжеті Чубенко скаржиться, що Майдан йому "нічого не дав".
 
"Нічого мені особисто не дав Євромайдан. Ось, подивіться, де ми опинилися. Потрібно було дивитися в майбутнє, а ми в майбутньому залишилися без тепла, з дорогущою енергією, і незрозуміло, коли все це закінчиться. Як пережити зиму, як дітей відправляти в школу?!" - сказав для сюжету Кирило Чубенко.
 
"Бідним українцем" виявився зовсім не українець, а житель Білорусі Віталій Юрченко. Після викриття "Першого канала" Юрченко сам вийшов на зв'язок з журналістами і підтвердив свою особистість.
 
За словами Юрченка, він працював аналітиком в білоруській компанії, яка є посередником між телеканалами та операторами по всьому світу.
 
"Прийшло замовлення від Першого каналу Росії зняти сім'ю або людини в Кривому Розі в Україні, яка страждає від відсутності газу і дорогого опалення. Таку людину знайшли, зняли матеріал, надіслали нам. Сам я за своєю роботою ніяк не взаємодію з операторами, тому я абсолютно не був в курсі, що вони знімають. Потім з'ясувалося, що в матеріалі з Кривого Рогу був поганий звук. Його не можна було відправляти замовнику ", - розповів він.
 
У зв'язку з цим було прийнято рішення перезняти сюжет з таким же текстом.
 
"Я в компанії відпрацював чотири місяці, там працюють професіонали. Такий випадок - єдиний. Було прийнято таке невірне рішення, ви бачите, які наслідки воно мало. Мені запропонували знятися в якості героя, так як я недавно працював, мовляв, новий працівник. Я сумнівався, але поїхав зніматися", - зізнався білорус.
 
Він розповів, що тепер "не може знайти собі місця" і дуже шкодує про свій вчинок.
 
"Хочу попросити вибачення у всіх, хто це бачив і не бачив, якщо за таке взагалі можна вибачитися. Після виходу матеріалу Варламова мені стали писати в соціальних мережах з погрозами. Вони мені пишуть жахливі слова, а я розумію, що їх заслужив. Не можу зрозуміти, як я на таке погодився", - скаржиться Юрченко.
 
Представники "Першого каналу", в свою чергу, повністю скинули відповідальність за ситуацію на "недобросовісних стрингерів в Україні" та висловили "жаль" з цього приводу.
 
Як відомо, пропагандистський "Перший канал" існує на кошти з держбюджету Росії. Так, за 2017 рік він отримав 7,32 мільярда рублів від держави, а з 2018-го по 2021-й збираеться отримувати державні субсидії в розмірі 6,5 мільярда рублів (щорічно).
 
"У цій історії прекрасно все. І головний канал країни, який навіть не перевіряє інформацію від підрядників. І замовлення знайти голодного і замерзаючого українця. Тобто журналісти не захотіли розібратися в ситуації, а дали підряднику завдання "зняти сім'ю або людини в Кривому Розі в Україні, який страждає від відсутності газу і дорогого опалення!" - обурюється блогер Варламов.