Синод Вселенського патріархату підготував статут автокефальної церкви в Україні та текст Томосу

09:27, 30.11.2018
Синод Вселенського патріархату підготував статут автокефальної церкви в Україні та текст Томосу

Черговий етап створення помісної церкви в Україні подолано: текст Томосу затвердили на Фанарі (фото: АР)

Синод Вселенського патріархату повідомив про те, що було підготовлено та затверджено конституційну хартію - статут - автокефальної церкви в Україні та узгоджено текст Томосу про автокефалію.

Як зазначає ВВС Україна, відповідне рішення було прийняте 29 листопада.

"В контексті рішення, прийнятого Вселенським патріархатом про надання автокефалії церкві України, і в очікуванні випуску Патріаршого та Синодального томосу, Святий і Священний синод підготував конституційну хартію української церкви", - йдеться у повідомленні Вселенської патріархії за результатами другого дня Синоду.

При цьому Синод Вселенського патріархату не назвав дату проведення в Україні Об'єднавчого собору, а, значить, і дати надання Томосу.

Однак, текст Томосу нібито вже узгодили.

Про це повідомив Президент України Петро Порошенко.

Він додав, що дату проведення Об’єднавчого православного собору незабаром оголосить патріарх Варфоломій.

"Ми українці надзвичайно вдячні Всесвятості Варфоломію за таку любов і увагу", - заявив Петро Порошенко, та назвав томос "грамотою про духовну незалежність України".

"Москва, держава і російська церква - ФСБшники і церковники, хто в погонах, хто в рясах, хто в хрестах, хто в лампасах, - не боялися ніякого гріха, тільки щоб зірвати це рішення. Але Господь був з нами, тому що ми ведемо правильну боротьбу за нашу незалежність і томос - це історична подія на цьому шляху", - підкреслив Президент України.



Нагадаємо, рішення про надання Томосу про автокефалію Вселенський патріархат ухвалив на попередньому засіданні Синоду - 11 жовтня.