Богослужіння проводитимуться українською мовою, але утисків не буде - Філарет

08:56, 13.10.2018
Богослужіння проводитимуться українською мовою, але утисків не буде - Філарет

Філарет: Ми будемо допускати й церковнослов'янську мову, і проповідь російською мовою

Після створення в Україні єдиної помісної православної церкви мова богослужінь буде здебільшого українською.
 
Про це повідомляє "5 Канал".
 
Патріарх Філарет зауважив, що в окремих випадках священнослужителі можуть використовувати й інші мови.
 
"Богослужбова мова принципово повинна бути українська. І проповідь українська. Але ми будемо допускати й церковнослов'янську мову, і проповідь російською мовою. Тобто не буде такого, знаєте, утиску по відношенню до богослужбової мови", - зазначив Філарет.
 

 

Як повідомляла "УМ", у Кремлі погрожують захищати православних в Україні, як російськомовних. Зокрема Дмитро Пєсков, прес-секретар президента Путіна, заявив, що в разі гонінь проти УПЦ МП з боку радикалів Росія прийме "політико-дипломатичні заходи".

 

Окрім того, в Російській православній церкві заявили, що припиняють євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом після рішення про те, що РПЦ анексувала Київську митрополію та наклала незаконну анафему на патріарха УПЦ КП Філарета.

 

Нагадаємо, Синод Вселенського Патріархату підтримав надання Томосу Українській церкві, а також визнав незаконною анексію Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 року. Томос про автокефалію до України можуть привезти вже у листопаді цього року. 

 

10 жовтня екзархи представляли доповідь на Синоді щодо ситуації в Україні, щоб церковні ієрархи могли вирішити, чи надавати Томос Україні. Доповідь охарактеризували як дуже позитивну.