Олександр Петров-Мішкін: «солсберецький» герой Росії із комуналки

16:08, 09.10.2018
Олександр Петров-Мішкін: «солсберецький» герой Росії із комуналки

Підозрюваний в отруєнні Скрипалів "Олександр Петров", справжнє ім’я якого Олександр Мішкін, виявився героєм Росії, знайомих якого вмовляли не розповідати про нього.

Про це повідомляють у спільному розслідуванні Bellingcat та The Insider.

"Петровым" виявився військовий лікар Олександр Мішкін, співробітник Головного управління Генштаба ЗС РФ (раніше - ГРУ). Из рук Володимира Путіна Мішкін отримав Зірку героя Росії (як і Чепіга за Україну). Як з'ясувалося, і Мішкін, і Чепіга одночасно з зіркою Герої отримали в 2014 році від держави недешеві квартири в Москві", - зазначає The Insider.

Журналісти навідалися в рідне селище Олександра Мішкіна, де добре знають його бабусю Ніну Федорівну Мішкіну, та й самого "солсберецького" диверсанта.

"Олександр Мішкін народився 13 липня 1979 року в Лойга. Лойга - невелике селище, забуте богом, а також федеральною і навіть регіональною владою, десь в болотах між Архангельською і Вологоградською областями", - зазначається у розслідуванні.

Місцеві підтвердили, що на фото із паспорта і на відео каналу RT саме Олександр Мішкін, однак запевнили, що інформація щодо цієї особи засекречена.

Вони ж розповіди, що Ніна Мішкіна дуже пишається своїм онуком, який таємно отримав звання героя Росії у 2014 році, але переконують, що він працює військовим лікарем у Мурманську.

Олександр Мішкін 1995 року переїхав у Санкт-Петербург, а 1997-го вступив там на навчаня у Військово-медичну академію імені Кірова.

Однокурсники всі як один стверджують, що Олександр Мішкін, або особа, схожа на чоловіка із фото британських правоохоронців, відео RT та інших світлин з ними не навчалася, однак журналісти з’ясували, що їх попередили про необхідність "забути" цю людину.

Зазначається, що у 2010-2013 роках Олександр Мішкін неоднразово бував в Україні та Придністров’ї, у тому числі в Києві під час Революції Гідності.

Дізнавшись справжнє ім’я "солберецького" диверсанта, вдалося встановити, що він разом із Анатолієм Чепігою був прописаний у 2014 році в штаб-квартирі ГРУ на Хорошевському шосе в Москві. Згодом він, як і напарник, отримав недешеву, за 24 мільйони рублів, квартиру від держави.

В Санкт-Петербурзі Олександр Мішкін був зареєстрований в комунальній квартирі по вулиці академіка Лєбєдєва, неподаолік свого навчального закладу. Там часто селилися студенти.

Олександр Мішкін також фігурує у базі страхування авто: ого Volvo XC90 до 2012 року було зареєстроване в Санкт-Петербурзі, а вже 2013 року - в Москві, в Хорошевському районі (неподалік ГУР Росії). За свіжішими даними реєстрації, автівка записана на власника, яки проживає за адресою штаб-квартири ГРУ.

Щоб виключити можливості того, що на фото "Олександра Петрова" та "Олександра Мішкіна" різні люди, розслідувачі звернулися до професора Югейла з Університету Бредфорда, який підтвердив майже стовідсоткову схожість.

Нагадаємо, Bellingcat та The Insider встановили справжню особу "Руслана Боширова", якого разом із "Олександром Петровим" звинувачують у використанні нервово-паралітичної речовини "Новічок" у британському Солсбері, щоб вбити екс-шпигуна Сергія Скрипаля.