Нобелівську премію з хімії присудили за дослідження еволюції ферментів та антитіл

13:20, 03.10.2018
Нобелівську премію з хімії присудили за дослідження еволюції ферментів та антитіл

Френсіс Арнольд, Джорд Сміт і Грегорі Вінтер стали лауреатами Нобеля-2018 з хімії

Нобелівську премію з хімії вручили за дослідження про спрямованої еволюції ферментів і дослідження пептидів і антитіл.
 
Про це оголосили на прес-конференції Нобелівського комітету у середу, 3 жовтня. 
 
Її лауретами стали вчені Френсіс Арнольд, Джорд Сміт і Грегорі Вінтер.
 
Методи, які розробляли лауреати премії 2018 року, тепер допомагають виробляти екологічно чисті хімікати, випускати нові матеріали, виробляти стійке біопаливо, пом'якшцувати хвороби та рятувати життя.
 
Цьогорічні лауреати з хімії взяли під контроль еволюцію та використовували ті ж самі принципи - генетичні зміни та відбір - для вивчення білків, які спрацьовували в еволюції людини.
 
Френсіс Арнольд провела першу спрямовану еволюцію ферментів-білків, які каталізували хімічні реакції.
 
Ферменти, вироблені за допомогою спрямованої еволюції, використовуються для виробництва всього, починаючи від біопалива до лікарських препаратів.
 
 
Інший лауреат Джордж Сміт розробив метод, відомий як фаговий дисплей, де бактеріофаг - вірус, який заражає бактерії - може бути використаний для розробки нових білків.
 
 
Сер Грегорі Вінтер, який отримав нагороду третім, використовував фагові дисплеї для виробництва нових фармацевтичних препаратів.
 
На сьогодні дисплей фагів продукує антитіла, які здатні нейтралізувати токсини, протидіяти аутоімунним захворюванням та вилікувати рак з метастазами.
 
 
Нагадаємо, в минулому році Нобелівську премію з хімії дали за розробку, яка дає змогу зберегти форму біомолекули після заморожування. 
 
Раніше Нобеля-2018 з медицини присудили за нову терапію раку. А Нобелівську премію з фізики отримали Артур Ашкін, Жерар Муру та Донна Стрікланд за створення оптичних інструментів.