Хто і як організовує тітушок в Україні: вирок спільнику Крисіна

18:05, 27.09.2018
Хто і як організовує тітушок в Україні: вирок спільнику Крисіна

Крисін під час засідання суду (фото: Уніан)

Вирок спільнику Крисіна Сергію Чемесу - унікальний судовий документ, який проливає світло на те, як були організовані викрадення протестувальників під час Майдану.
 
Також у ньому йдеться про співпрацю групи тітушок Юрія Крисіна та Євгена Жиліна з його "Оплотом" для виконання цих задач. 
 
Дані з документу також дозволяють візуалізувати уявлення про тітушкоієрархію, представники якої під час Євромайдану займались вбивствами і викраденнями людей.
 
Зокрема, у вироку йдеться про те, що керівником протидії майданівцям був криміналітет Олексій Чеботарьов, який через підлеглих Олександра Волкова та Романа Щинкіна і співдіяв з Юрієм Крисіним та Євгеном Жиліним.
 
Жилін зі своїм "Оплотом" долучився до розгону майданівців ще в листопаді 2013 року, серед залучених ним були учасники його бійцівського клубу та студенти вузів Харкова родом з Закавказзя. 
 
Групи з таким контингентом періодично виїздили з Харкова до Києва.
 
Жилін - колишній працівник міліції, після публікації про якого зник журналіст Василь Климентьєв, а потім і свідок зникнення журналіста. 
 
Жиліна застрелили у 2016 році в Росії у придорожному кафе "Вєтєрок". Він був там разом зі своїм охоронцем Андрієм Козаром, теж колишнім міліціонером, який був у розшуку за підозрою у вбивстві Климентьєва. 
 
Частина підлеглих Жиліна - досі в Харкові. Ті, кого було подано в розшук, втекли переважно до Росії і на окуповані території, пише Тhe Іnsider.
 
Пізніше донецький осередок "Оплоту" на чолі з нині покійним Олександром Захарченко став ядром терористичної організації ДНР.
 
Повертаючись до січня 2014 року, до іншого ватажка тітушок - Юрія Крисіна - надходить замовлення на "якомога більшу кількість людей" для розгону протестувальників.
 
Крисін погодився, але, оскільки від’їжджав на відпочинок, доручив співпрацю з замовником двом своїм підлеглим: Сергію Чемесу та Павлу Бялай. 
 
Таким чином у ці дати Крисін був на зв'язку з як з Чемесом, так і з старшими організаторами тітушок, зокрема з Олександром Волковим, обвинуваченому в організації викрадення Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, і Романом Щинкіним, який також комунікував напряму з Чемесом.
 
Візуалізація: Євген Васбір / Тhe Іnsider
 
20-21 січня Щинкін озвучив Чемесу нову задачу - "тітушководи" шукали 400 охочих, аби перешкоджати в’їзду учасників акцій протесту до Києва. Планувалось не допускати у місто автобуси з протестувальниками, і навіть затримувати їх, вивозити у наперед визначені місця, незаконно позбавляти волі.
 
У ті ж дати, ввечері 20 січня три автобуси з близько сотнею тітушок "Оплоту" Жиліна виїхали до Києва для посилення "Беркута", що було узгоджено з головним організатором тітушко-заходів Олексієм Чеботарьовим. 
 
Сам Жилін вирушив навздогін своєму ескадрону вранці 21 січня.
 
"Після вчорашніх подій їдемо до Києва допомогати "Беркуту", - сказав Жилін представникам "Вєстєй" 20 січня увечері. Зранку 21 січня новина вийшла на сайті. 
 
Перед виїздом у приміщенні бійцівського клубу "Оплот" відбувся інструктаж, у якому Жилін наказав затриманих майданівців передавати міліції; виявляти і затримувати на в'їздах до Києва автобуси з протестувальниками і дозволив бити їх.
 
Візуалізація: Євген Васбір / Тhe Іnsider
 
Зміст інструктажу підтверджує і інтерв’ю самого Жиліна російському "Коммерсанту" у той період: "Якщо в ході затримання ви намагаєтесь ударити того, хто вас затримує, палкою, то вас можна убити і з це нічого не буде. ... Я пояснюю своїм співробітникам: ви можете в ході затримання вибити око, відламати одну ногу, одну руку і за це вам нічого не буде".
 
21 січня автобус прибув до Києва і отримав завдання вирушати на Петрівку, де Жилін разом зі своїми підлеглими - (Тамара Ільїна, Антон Харченко, Олексій Руденко і Тавакул Рагімов) мали організувати викрадення майданівців для їх катування і отримання даних про нібито фінансування протестного руху.
 
І дійсно, ввечері 21 січня тітушки спровокували побоїще на Петрівці. Група тітушок Харченка, вдягнувши білі балаклави, висипала з автобусу з кийками і напала на "автомайданівців" та інших людей, які знаходились на місці події.
 
Візуалізація: Євген Васбір / Тhe Іnsider
 
У розпал побоїща керівники тітушкогруп Харченко, Руденко, Рагімов, а також їх підлеглі Тагіров та Фатуллаєв увірвались в вестибюль метро, де помітили перехожого, якого помилково сприйняли за "автомайданівця". Ним виявився Владислав Іваненко. 
 
Іваненка схопили і протягом півтори години катували в спеціально створеному таборі на Бориспільській, щоб вибити зізнання в участі у протестах, але, зрозумівши, що помилилися, чоловіка відпустили. Побитий, в стані шоку, пішки і ловлячи машини, дістався додому. 
 
У прокуратурі кажуть, що є кілька осіб серед тітушок, кожен з яких каже про себе, що саме він допоміг вийти з табору і попрямувати додому Іваненку. 
 
Юрій Крисін повернувся з-за кордону наступного дня, 22 січня. Він зустрічається з Чеботарьовим об 11:27 поблизу Києво-Печерської Лаври та отримує 200 тисяч доларів за послуги свого угруповання. 15 з них невдовзі передає Чемесу. Останній з своєї "долі" видає 500 доларів Череднику як організатору групи охорони наметового табору та невстановлену суму на виплату охоронцям. Охоронці на кшталт Сєрова та Хачатряна отримують по 800 гривень.
 
Візуалізація: Євген Васбір / Тhe Іnsider
 
Окремо слід сказати про діяльність приспішниці Жиліна Тамари Ільїної, яка була його довіреною особою в питаннях фінансування тітушок. Під час заворушень у Харкові навесні 2014 вона телефонувала раднику президента Путіна Сергію Глазьєву, аби уточнити "смєту на людєй", про яку, за її словами, Жилін домовлявся з Глазьєвим. 
 
Розмова відбувалась з нагоди штурму Харківської ОДА, яку захопив "Оплот" за вказівкою Глазьєва, аби проголосити "київську владу" нелегітимною і закликати на допомогу Росію. Після розгрому "Оплоту" і втечі його керівників з України, на окупованих територіях Донецької області Тамара керує мережею магазинів, поставки в які здійснювались у тому числі машинами "гумконвою".
 
По суті, більшість фігурантів вироку, оголошеному Сергію Чемесу, в подальшому брали участь у інших побиттях, викраденнях та вбивствах майданівців.
 
Як повідомляла "УМ", адвокати ватажка тітушок Юрія Крисіна планують затягувати справу до пенсії судді.