Вбивство Сармата: підозрюваний Артем Матюшин зізнався у замовному злочині

16:30, 27.09.2018
Вбивство Сармата: підозрюваний Артем Матюшин зізнався у замовному злочині

Віталія Олешка "Сармата" застрелили 31 липня на очах у його дружини

Підозрюваний у вбивстві активіста Бердянська та екс-бійця АТО Віталія Олешка заявив, що вчинив злочин на замовлення підприємця, власника бердянського ресторану  "Мохіто".
 
Відповідні свідчення вказані в ухвалі Орджонікідзевського райсуду Запоріжжя  від 17 вересня щодо зміни запобіжного заходу для останнього.
 
Так, він розповів, що приблизно у травні-червні 2018 року, він разом з дружиною відпочивав у Бердянську та винаймав житло у готелі "Євро", де познайомився з замовником.
 
"Про останнього йому відомо, що родом він з міста Макіївка Донецької області, під час АТО займався волонтерською діяльністю, надавав допомогу у будівництві блокпостів, що стало спільною темою у їх спілкуванні", - йдеться у документі.
 
Зазначається, що він займається підприємницькою діяльністю у Бердянську і йому належить ресторан "Мохіто".
 
Згідно зі свідченнями, вони обмінялися номерами мобільних телефонів і приблизно у липні новий знайомий зателефонував йому  через "WhatsApp" та попросив допомогти провчити і "прострелити сідниці" одному чоловіку, який нібито є рекетиром.
 
У показах підозрюваний наголосив, що підприємець обіцяв йому за це винагороду у вигляді фінансової допомоги у розвитку будь-якого бізнесу.
 
Повідомляється, що пізніше вони домовилися, що той приїде у Бердянськ 29 липня, щоб обговорити деталі злочину.
 
 
За даними свідчень, в цей день підозрюваний приїхав з двома своїми знайомими, яким не повідомив, чим саме збирається займатися у курортному місті, зазначивши, що у нього є робота, а вони можуть поки відпочити на морі.
 
Зазначається, що ввечері того ж дня він зустрівся з замовником та обговорив з ним усі деталі майбутнього "уроку".
 
Так, підозрюваний повідомив, що коли він сів в авто до підприємця, той передав йому полімерний згорток (пакет супермаркету "АТБ"), в якому знаходився обріз мисливської рушниці та 8 мисливських патронів "ТАХО" білого кольору.
 
Також він додав, що після цього вони поїхали до дитячого садочка, де у дворі багатоповерхового будинку стояв припаркований автомобіль "Таврія", червоного кольору.
 
Підозрюваний розповів слідству, що підприємець повідомив йому, що авто у справному стані і готове до злочину, після чого його необхідно повернути у це ж місце разом зі зброєю.
 
Також він наголосив, що після цього замовник повіз його до будинку Олешка, де розповів про особливості його щоденного графіку, марку авто, та показав його фото.
 
У судових документах вказано, що наступного дня, в обідній час, коли його знайомі відпочивали на морі, виконавець злочину прибув до місця мешкання потерпілого та на протязі приблизно 3 годин перебував неподалік від будинку та спостерігав за ним.
 
Повідомляється, що 31 липня він попросив знайомого відвезти його на "Таврії" у справах до місця, де мешкав екс-боєць АТО. За його словами, нібито треба було передати один пакунок.
 
Зазначається, що через 20 хвилин очікування Олешко приїхав додому разом із трьома іншими чоловіками, після чого підозрюваний витягнув обріз з двома патронами та попрямував до будинку потерпілого, де здійснив постріл з двох стволів обріза.
 
У показах він повідомив, що після цього Олешко впав, а він повернувся до авто і услід почув близько шести пострілів.
 
Після цього протер поверхні від своїх відбитків, повернув "Таврію" у зазначене місце і за 30 хвилин виїхав з друзями у напрямку Дніпра.
 
Також він додав, що подзвонив замовнику і повідомив, що виконав завдання, той попросив його подзвонити, коли буде вдома, проте у Василівці Запорізької області вони були затримані поліцією.
 
Згідно із судовою ухвалою, свідки упізнали підозрюваного.
 
Як повідомив на своїй сторінці у Facebook один із товаришів Олешка, мова йде про Артема Матюшина. За даними ЗМІ, він колишній боєць батальйону "Торнадо".
 
Начальник ГУ НП в Запорізькій області Сергій  Коміссаров повідомляв, що скоїв злочин колишній АТОвець. Замовником нібито виступає бердянський підприємець Михайло Сігіда. Наразі вони перебувають під вартою.
 
Раніше підозрюваного у замовленні вбивства Віталія Олешка "Сармата" затримали у Запорізькій області, коли він повернувся із Криму.
 
Нагадаємо, Віталія Олешка з позивним "Сармат" застрелили 31 липня в Бердянську на очах у дружини і знайомих. Його вбили двома пострілами в спину у дворі його будинку-готелю. Там же і розташовувалося кафе, де він сидів у компанії дружини.

У серпні повідомлялося, що п’ять осіб, яких підозрюють у вбивстві Віталія Олешка затримали на Запоріжжі. Одним з підозрюваних був Артем Матюшин, уродженець Донецької області. Служив в підрозділі "Торнадо", а потім - в "Азові".

Вдові Віталія Олешка погрожували розправою. Погрози надійшли від адвоката одного з підозрюваних.