«Виглядаю краще, ніж справедливість і правосуддя в Україні»: Катерина Гандзюк записала відеозвернення

18:56, 26.09.2018
«Виглядаю краще, ніж справедливість і правосуддя в Україні»: Катерина Гандзюк записала відеозвернення

Катерина Гандзюк в лікарні (скріншот відео)

Катерина Гандзюк записала відеозвернення із лікарні, на якому помітно тяжкий стан жінки, однак вона наголосила, що виглядає краще, ніж правоохоронна система в Україні, яка не може знайти та покарати замовників нападів на громадських активістів.

Відеозвернення ексклюзивно змогли записати журналісти Громадського.

Видання опублікувало повний текст звернення, наводимо його без змін:

Всім привіт, друзі. Мені не дуже дозволяють багато говорити, тому я не буду говорити дуже багато. По-перше, хочу подякувати вас всім за те, що я жива.

Хочу подякувати за ваші хороші слова — вони дуже мотивують.

І хочу подякувати за погані слова — вони насправді мотивують ще більше — вийти з лікарні, якомога швидше.

Так, я знаю, що виглядаю зараз погано. Але, принаймні, мене лікують. Мене лікують добре українські лікарі. І я точно я знаю, що я виглядаю зараз набагато краще, ніж виглядають в Україні справедливість і правосуддя. Тому що їх сьогодні не лікує ніхто.

Мені дуже важко. Мені важко записувати це звернення. Але це — набагато простіше, ніж нашій країні перетравлювати всю цю величезну кількість регіоналів, сепаратистів та «мусорів», яку вона має перетравити для того, щоб хоч якось вижити.

Я досі не знаю імені замовника нападу на мене. Гандзюк — це не просто моє прізвище. Це прізвище в ряду 40 інших прізвищ постраждалих від нападів, що сталися за останній рік. За останній рік в Україні сталося 40 нападів на громадських активістів. Замовники жодного з яких не були названі. Найгірше — половину з цього списку я знаю особисто. Це найбільше мене жахає: половина цього списку — особисто відомі мені люди.

Інших я не знаю. Але тим не менше, кількість ця просто вражає.

- Напад на Устименка — не розкрито.

- Напад на Булаха — не розкрито.
- Три напади на Стерненка — жоден з яких не розкритий.

Десятки прізвищ— 0 замовників:

  • Лісічкін
  • Сторожук
  • Пилипчук
  • Петіченко
  • Бичко
  • Шабунін
  • Кузаков
  • Козьма
  • Мокряков
  • Філіпас


Більше 40 нападів за останній рік. Хто замовив всіх цих людей?Хто покриває замовників? Чому така кількість розслідувань саботується? Чому ми маємо терпіти, поки найактивніших з нас вбивають та калічать?

Чому ми заохочуємо людей до громадської діяльності, але не можемо їх захистити?

Біда в тому, що всі ці питання стали риторичними. Але я вірю, що всі винні будуть знайдені, покарані і засуджені. І що кожен із нас буде вільним. І не буде мати в серці страху.




Нагадаємо, очільницю виконкому Херсона Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня. Жінка отримала опіки приблизно третини тіла, зараз перебуває на лікуванні в Київському опіковому центрі, її цілодобово охороняють.

Поліція повідомила про затримання 5 осіб яких підозрюють в здійсненні нападу. Основного підозрюваного Миколу Новікова вже відпустили, бо виявилося, що в нього було алібі, а жінка його не впізнала. Натомість у ЗМІ поширювалася інформація, що серед решти затриманих Катерина Гандзюк вказала на чоловіка, який вилив на неї кислоту.