Константинополь призначив повірених у наданні Україні автокефалії: РПЦ та УПЦ МП протестують

09:49, 08.09.2018
Константинополь призначив повірених у наданні Україні автокефалії: РПЦ та УПЦ МП протестують

Вселенський патріарх Варфоломій призначив архієпископи з Канади і США для підготовки до надання Томосу Православній церкві в Україні.

Вселенський патріарх Варфоломій призначив у межах підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні двох повірених (екзархів) у Києві.

Про це повідомляє прес-служба Константинопольького патріархату.

«В межах підготовки до надання автокефалії Православній Церкві в Україні Вселенський Патріархат призначив як своїх Екзархів у Києві Його Преосвященство Архиєпископа Даниїла Памфілійського зі Сполучених Штатів та Його Преосвященство Єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади які обидва служать українським православним вірним у своїх відповідних країнах у Вселенському Патріархаті», — йдеться у повідомленні.

Таке рішення викликало протест у Російської православної церки та її філіалу в Україні УПЦ Московського патріархату.

Призначення екзархів Константинополя в РПЦ назвали «вторгненням», а УПЦ МП - «грубим порушенням».

Голова Синодального відділу із взаємин Церкви зі ЗМІ Московського Патріархату Володимир Легойда заявив, що Константинополь вторгся на канонічну територію Московського патріархату.

«Призначення Константинопольським Патріархом своїх представників-єпископів на Україні — без узгодження з Патріархом Московським і всієї Русі і Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України — є не що інше, як безпрецедентно грубе вторгнення на канонічну територію Московського Патріархату», — повідомив він.

У заяві УПЦ Московського патріархату зазначено:

«З благословення блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, відділ зовнішніх церковних зв’язків української православної церкви уповноважений заявити, що призначення екзархів є грубим порушенням канонічної території української православної церкви».

Обурило підконтрольних Росії священиків те, що митрополита Онуфрія не ставили до відома перед призначенням із Константинополя екзархів.

Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій не вважає Україну канонічною територією Російської православної церкви.

Як повідомляла "УМ", Вселенський патріарх проінформував очільника РПЦ Кіріла про майбутнєх надання Томосу Україні.