Як викликати швидку в Києві: новий номер телефону

18:28, 04.09.2018
Як викликати швидку в Києві: новий номер телефону

Кияни отримуватимуть медичну допомогу вчасно, і саме ту, яка потрібна (фото з відкритих джерел)

З першого вересня 2018 року, щоб викликати додому невідкладну допомогу, досить буде набрати єдиний і добре відомий усім номер 103, тоді як раніше за цим номером можна було викликати тільки швидку допомогу, бригади якої приїжджають на екстрені виклики, якщо є загроза життю пацієнта. 
 
Таким чином, відпадає необхідність дізнаватися і пам'ятати семизначний номер "швидкої" свого району, а натомість з'являється контроль за викликом вже на етапі його отримання, повідомляє ТСН.
 
Всі виклики буде приймати фахівець, який здатний миттєво зорієнтуватися, потрібна "невідкладна допомога" або необхідно направити "швидку". 
 
Диспетчер, який є медичним працівником, буде направляти виклики для невідкладної допомоги, екстреної допомоги, перемикати на пораду лікаря по телефону, радити звернутися до іншого фахівця. 
 
Кияни отримуватимуть медичну допомогу вчасно, і саме ту, яка потрібна, обіцяють у МОЗі.
 
Медики наголошують: екстрена допомога - це не поліклініка на колесах. Її мета - рятувати життя. Екстрену допомогу слід викликати до пацієнтів в разі втрати свідомості, судом, раптових розладів дихання, раптового болю в серці або животі, блювання кров'ю, зовнішньої кровотечі або гострих психічних розладів, що загрожують життю або здоров'ю пацієнта та інших осіб. 
 
Тобто екстреними випадками можуть вважатися інфаркт, інсульт, важкі травми при ДТП чи інших аварійних ситуаціях. Зараз мова йде не про скорочення служби невідкладної медичної допомоги, а про її реорганізації та оптимізації роботи для того, щоб поліпшити життя і медикам, і пацієнтам, пояснюють чиновники МОЗу.