У Петербурзі безстрашно привітали Україну з Днем Незалежності: двох затримано (фото)

08:30, 25.08.2018
У Петербурзі безстрашно привітали Україну з Днем Незалежності: двох затримано (фото)

Активісти збирали на Невському проспекті підписи під вітальними листівками, щоб потім передати їх у консульство України (фото: RFA/RL, "Росбалт")

У російському Петербурзі в п'ятницю 24 серпня кілька десятків активістів вийшли на поодинокі пікети на Невський проспект, щоб привітати Україну з Днем незалежності.
 
За словами організатора пікетів, активістки Петербурзького демократичного руху "Солідарність" Ольги Смірнової, акція має одночасно антивоєнний і антиімперський характер.
 
Про це повідомляє російська служба "Радіо Свобода".
 
Учасники пікетів тримали прапори України і плакати, якими нагадали про трагічні події 4-річної давності, про Іловайський котел, у якому загинули сотні українських військових.
 
 
"Під час своїх пікетів активісти висловили своє захоплення мужністю українців, які захищають свою землю, і обурення щодо російської політики - від анексії Криму та військового вторгнення на Донбас до переговорів щодо звільнення українських політв'язнів з російських в'язниць, які учасники пікетів називають цинічними торгами", - пише видання.
 
 
Активісти збирали на Невському проспекті підписи під вітальними листівками, щоб потім передати їх у консульство України. 
 
Вони закликали також не забувати про Олега Сенцова і його голодування, яке вони називають смертельним.
 
Крім того, учасники акції брали короткі інтерв'ю у перехожих про їхнє ставлення до української проблеми, щоб потім зробити відеоролик і розмістити його в інтернеті. 
 
Деякі перехожі реагували на пікети агресивно, було два напади на активістів.
 
Затримано двох: одного нападника і одного активіста "Солідарності".
 
Як уточнює видання "Росбалт", нападником був активіст організації "НОД" ("Национально-освободительное движение, Россия"), представники якої відомі провокаціями на адресу російських опозиційних активістів.
 
Як повідомлла "УМ", міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс записав відеопривітання до 27 річниці незалежності України в прифронтовому селі Катеринівка, що на Луганщині.