У Ростові-на-Дону розпочався суд над 20-річним українцем Павлом Грибом

12:45, 23.07.2018
У Ростові-на-Дону розпочався суд над 20-річним українцем Павлом Грибом

1 липня Павлові виповнилося 20 років. Фото: Ігор Гриб

У Ростові-на-Дону розпочалося перше засідання по суті у справі українця Павла Гриба, якого звинувачують у сприянні тероризму.
 
Про це повідомляє Громадське радіо.
 
"На засіданні присутня мати Павла Марія Гриб… Присутні також український консул та українські і російські журналісти", - зазначає видання.
 
На засіданні в понеділок мають зачитати обвинувальний акт. Але адвокат Павла Марина Дубровіна припустила, що на першому засіданні можуть заслухати і свідків.
 
Процес розпочали у відкритому режимі. Знімати та фотографувати дозволяють підозрюваних та захисників.
 
Як відомо, під час етапування в Ростов-на-Дону Павла Гриба жорстоко побили інші ув'язнені.
 
Проте адміністрація СІЗО заявила, що не знайшла слідів побиття юнака.
 
1 липня Грибу виповнилося 20 років. Російський суд розпочав розгляд кримінальної справи проти Гриба 3 липня. Тоді повідомлялось, що засідання будуть закритими.
 
Однак пізніше стало відомо, що судитимуть українця таки у відкритому режимі.
 
Як повідомляла "УМ", Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі.

Згодом з’ясувалося, що російські спецслужби виманили хлопця до Білорусі, потім вивезли його на територію Росії та звинувачують у тероризмі: нібито український хлопець хотів вчинити вибух під час шкільної лінійки в Сочі.
 
Адвокат Гриба Андрій Сабінін після ознайомлення з матеріалами справи, повідомляв, що російський суд заочно виніс рішення про його затримання на два місяці ще 17 серпня, до моменту прибуття хлопця в Гомель.
 
Павло Гриб від народження має проблеми зі здоров’ям та змушений постійно приймати ліки, однак російські силовики забороняють йому проводити підтримувальну терапію та ігнорую заяви про погіршення стану здоров’я хлопця. Міжнародних і українських лікарів до арештанта не допускають.
 
Павло Гриб - один із політв’язнів, звільнення якого вимагає Олег Сенцов. Український режисер голодує вже 71 день із вимогою звільнення 64 українських політв’язнів Кремля.