Керівник «РИА Новости Украина» Вишинський арештований на два місяці (фото)

19:27, 17.05.2018
Керівник «РИА Новости Украина» Вишинський арештований на два місяці (фото)

Кирило Вишинський у суді Херсона.

Херсонський міський суд арештував на два місяці керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, підозрюваного у державній зраді.

 

Таке рішення виніс суддя Ярослав Мусулевський у четвер.

 

"Клопотання прокурора задовольнити. Обрати мірою запобіжного заходу тримання під вартою без визначення розміру застави до 13 липня ", - сказав суддя.

 

 

Прокурор клопотав про арешт Вишинського, аргументуючи тим, що при обранні іншого запобіжного заходу керівник "РИА Новости Украина" може спотворювати чи знищувати докази у справі або переховуватись від слідства.

 

Він зазначив, що у Вишинського є два паспорти – громадянина України і громадянина Росії, а також зачитав назви проросійських статей на сайті "РИА Новости Украина".

 

 

Прокурор наполягав, що запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, поруки чи застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються у державній зраді.

 

Вишинський на суді клопотав про те, щоб говорити російською. Він визнав, що має російський паспорт.

 

"У мене два паспорти – український і російський", - сказав керівник "РИА Новости Украина".

 

На запитання судді, чи є якісь обставини, які суду варто врахувати при обранні міри запобіжного заходу, Вишинський сказав: "Я одружений і кохаю свою дружину. Це важливо для мене і, мабуть, важливо для справи". 

 

А справу проти нього назвав "тиском на свободу слова в Україні". Вишинський також наполягав, що фото статей з сайту "РИА Новости Украина", які демонстрували у суді, не є думкою редакції, бо розміщені у рубриці точка зору і всі мають свого автора.

 

"Ми чітко задекларували читачу, що це не думка редакції", - сказав Вишинський.

 

Він також наполягав, що до його видання не було претензій щодо порушення журналістських стандартів за 4 роки його роботи.

 

"Я 4 роки очолюю "РИА Новости Украина". За весь цей час було лише два зауваження від наших колег до нашої роботи. Одне з них стосувалося передруку з іншого видання", - заявив Вишинський. 

 

Захисники Вишинського наполягали на обранні будь-якої іншої міри запобіжного заходу, але не тримання під вартою.

 

 

"Прошу відмовити у задоволенні клопотання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і обрати інший запобіжний захід. Це може бути цілодобовий домашній арешт з носінням браслету", - сказав адвокат Вишинського Андрій Доманський.

 

Захист заявив, що це рішення оскаржуватиме.

 

Як повідомляла «УМ», 15 травня в офісах "РИА Новости Украина" пройшли обшуки. Пізніше ГПУ показала, що знайшли гроші і державні нагороди РФ на ім’я Вишинського.

 

Керівнику "РИА Новости Украина" оголосили про підозру у державній зраді.