Шуляк наказував стріляти у євромайданівців і радив Януковичу «миротворців» Путіна

15:22, 17.05.2018
Шуляк наказував стріляти у євромайданівців і радив Януковичу «миротворців» Путіна

Станіслав Шуляк (праворуч) із адвокатом під час допиту в режимі відеоконференції.

Колишній командувач Внутрішніх військ Станіслав Шуляк стверджує, що в лютому 2014 року протестуючі підготували силову групу у 2 тисячі чоловік і кілька груп бронетехніки для штурму резиденції "Межигір'я".

 

Про це Шуляк заявив на допиті по відеозв'язку у справі про держзраду Віктора Януковича у четвер.

 

За його словами, ці бронегрупи були зосереджені в 95-й бригаді в Житомирській області та в 169-му навчальному центрі "Десна" в Чернігівському регіоні. Шуляк каже, що це стало можливим завдяки переходу на бік протестуючих деяких командирів військових частин.

 

Крім того, за словами екс-командувача, для штурму "Межигір'я" протестуючі зібрали близько 2 тисяч своїх представників. А в ніч з 21 на 22 лютого учасники акції протесту попередили військових, які охороняють резиденцію, що якщо ті не підуть до 2-ї ночі, то буде здійснений штурм "Межигір'я". За його словами, після цього, ближче до 6 ранку, стало відомо, що Янукович залишив резиденцію, "для того щоб не провокувати збройний конфлікт".

 

Даючи свідчення по відеозв'язку з окупованого Росією Криму, Шуляк повідомив, що сам він живе зараз в Росії, де періодично зустрічається з Януковичем.

 

Колишній начальник Внутрішніх військ України стверджує, що в лютому 2014 року не отримував від керівництва країни наказу відкривати вогонь по учасниках акцій Євромайдану:  "Я особисто віддавав наказ одному з підрозділів загону "Омеги" в разі виявлення осіб, що стріляють по співробітниках міліції і Внутрішніх військ, зокрема з боку консерваторії, відкривати вогонь на ураження без попередження".

 

У той же час Шуляк стверджує, що його підлеглі доповідали, що місцевість дуже задимлена через горіння покришок, а тому не стріляли через погану видимість.  

 

Він також заявляє, що екс-президент Віктор Янукович просив Росію про миротворчу місію у зверненні, яке 1 березня 2014 року відправили російському керівництву. Шуляк називає звернення до Росії аналогічним до звернень від 22 лютого до країн-гарантів виконання угоди з опозицією про врегулювання кризи від 21 лютого.

 

Шуляк розповів, що Янукович показав йому копії листів і радився "про можливість використання Збройних сил РФ у миротворчій місії на території України". За його словами, Янукович "виклав, що реакції ніякої від країн-гарантів не надходило – і розглядається питання можливості звернення до РФ з аналогічним проханням, (як) у листах, які були відправлені країнам-гарантам".

 

Шуляк стверджує, що екс-президент просив вжити заходи – "аж до залучення їхніх збройних сил у вигляді миротворчої місії на території України для дотримання і виконання тієї угоди, під якою вони поставили свої підписи". Ці звернення ґрунтувалися на їх участі у підписанні угоди з українською опозицією.

 

За словами Шуляка, одним із пунктів була вимога втручання Польщі, Німеччини та Франції, "щоб не допустити кровопролиття між тими, хто захопив владу, і тими, хто з цим не погодився", щоб допомогти сторонам "охолонути і сісти за стіл переговорів"

 

"Оскільки жодної реакції не надійшло, з аналогічним проханням – але тільки на підставі Договору про дружбу й співпрацю від 1997 року – розглядалася можливість звернення до Російської Федерації", – заявив Шуляк.

 

Янукович нібито просив не лише про "поліцейську миротворчу місію", але і про гуманітарну допомогу та інформування громадськості про "справжній стан речей". Тому Янукович просив Путіна "інформувати Раду безпеки ООН про те, що в Україні стався  державний переворот", що і зробив представник РФ.

 

Він також розповів, що порадив Януковичу: "Уважно прочитавши Договір про дружбу і співпрацю, я був згоден, що звернення було єдиним способом врятувати країну від сповзання до громадянської війни. Юридична основа звернення до РФ була... Це був єдиний варіант виходу з ситуації".

 

Шуляк розповів, що після розмови з Януковичем поговорив телефоном із колишнім уже начальником Генштабу України Юрієм Ільїним – і той теж підтримав формат проведення "миротворчих місій".

 

Він підтвердив, що текст долученого до справи звернення Януковича до Путіна "з проханням використати Збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку й захисту населення України", відправлений 1 березня з Ростова-на-Дону, "повністю збігається з текстом", який він тоді бачив.

 

За словами Шуляка, йшлося саме про "міжнародну миротворчу операцію на території України з метою відновлення конституційного ладу, захисту населення, надання гуманітарної допомоги, ліквідації техногенної та інших можливих катастроф".

 

На питання прокурорів, чи повідомив Шуляк Януковичу про те, що станом на 1 березня в Криму російськими військовими вже були захоплені адмінбудівлі та аеропорт Бельбек, він відповів, що питання Криму вони не обговорювали взагалі.

 

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко наголосив, що така позиція свідка є нелогічною, бо, за його словами, про яку миротворчу місію можна було говорити, не згадуючи про те, що відбувалося на півострові.

 

"Я вважаю, що все логічно. Бо ні я, ні Янукович тоді не мали жодного відношення до того, що відбувалося у Криму", - заявив Шуляк.

 

Він додав, що Янукович консультувався з ним виключно у питанні  так званої "миротворчої місії" і не вимагав він нього іншої інформації, а той, у свою чергу, не ставив "зайвих" запитань.

 

Також екс-командувач ВВ наголосив, що йшлося про введення збройних сил РФ не в Крим, а на всю територію України, але виключно ,як поліцейську місію, щоб "відновити конституційний лад в країні".

 

Після закінчення допиту суддя оголосив перерву до 5 червня. За його словами, наступні засідання відбудуться з 5 по 7 червня.

 

Зазначимо, що Шуляк виїхав з України до Росії в ніч на 27 лютого 2014 року – і вже 28 лютого приїхав до Ростова-на-Дону, де перебував Янукович.

 

1 березня 2014 року Росія відкрито почала агресію проти України: Держдума дозволила Володимиру Путіну використовувати російську армію в Криму, після чого відбулася анексія АРК. Згодом Російська Федерація спровокувала сепаратизм і бойові дії на сході України.

 

Оболонський райсуд Києва здійснює щодо Віктора Януковича спеціальне заочне судочинство, оскільки той не з'являється особисто на допити і в суд, ховаючись від правосуддя в Росії.