На околиці Дніпра викопали 36 мішків із речами загиблих під Іловайськом (фото)

08:03, 17.05.2018
На околиці Дніпра викопали 36 мішків із речами загиблих під Іловайськом (фото)

Знайдені речі загиблих бійців у Таромському (фото: Микола Колесник / Facebook)

Моторошну знахідку виявили волонтери-пошуковці місії «Чорний тюльпан» на території рибгоспу у віддаленому районі міста Дніпро: 36 мішків з особистими речами загиблих під Іловайськом бійців, у які склали викопаний із землі одяг, взуття, нагороди, обмундирування, натільні хрестики.

Про це повідомив волонтер Микола Колесник.

"Я досі не можу ні їсти, ні пити. Цей запах. Це ... . Все внесено до ЄРДР. Покази надані. Впевнений що винні будуть покарані, як не на цьому світі, так та тому", - прокоментував він серію фотографій, на яких помітно результат роботи групи, яка займається пошуком та достойним захороненням загиблих бійців.

Волонтери відкопали речі, що були вкладені у мішки для сміття і руйнувалися у землі, та склали їх у спеціальні чорні поліетиленові мішки, які використовують для перевезення тіл загиблих.



На фото помітно, що на місце робіт пошукової групи у Таромському, яке із 2001 року стало частиною Дніпра, прибула поліція.

«Повідомлення про виявлення волонтерами 36 мішків з особистими речами загиблих в «Іловайському котлі» бійців, надійшло до поліції вчора, 15 травня, близько 14-ї години. Виїздом на місце слідчо-оперативної групи Новокодацького відділення поліції м. Дніпро встановлено, що під шаром ґрунту знаходяться речові докази за кримінальною справою, яка була відкрита за ст. 348 Кримінального кодексу України у 2014 році», – йдеться в повідомленні.

За словами заступника начальника ГУНП в Дніпропетровській області Михайла Куратченка, у 2014 році у Слідчому відділі на той період Ленінського райвідділку поліції перебувало провадження по ст. 348 ККУ, пов'язане з загибеллю українських бійців в зоні АТО. В рамках цього провадження з АТО приїхали два авто, які доставили невпізнані тіла 98 бійців.

«Слідчим відділом територіального підрозділу був проведений огляд, основна мета якого була ідентифікація тіл. Кожному невпізнаному тілу присвоювався номер, оглядався одяг – це були або фрагменти камуфльованої одежі, або низка особистих речей, які вилучалися. Надалі при проведенні слідчих дій з 98 невпізнаних бійців було ідентифіковано особи 26. Особисті речі, які вилучили, були передані родичам», – зазначив Куратченко.



Щодо речей, знайдених у Таромському, то у 2014 речові докази передали на зберігання до фермерського господарства через відсутність приміщення з відповідними санітарними нормами у відділенні поліції.

«Надалі речі знаходилися там, їх передали на зберігання. Чому вони не були передані родичам і чи є серед них ті, які вже ідентифіковані, за даним фактом призначене службове розслідування, речі забрали. Наразі можу сказати, що ці предмети є речовими доказами, тому що особи неідентифіковані, але наскільки вони мають доказове значення, ми визначимося після проведення низки слідчих дій», – уточнив заступник начальника ГУНП області.



Згодом у поліції розповіли, що винен у недбалому поводженні із речами загиблих - речових доказах у кримінальній справі - колишній співробітник. Нібито речі відправили до рибного господарства, щоб просушити, згодом їх мали забрати правоохоронці. Однак працівник поліції, який звільнився із лав правоохоронців, вчасно не забрав речові докази. Місцеве населення на околиці Дніпра, через скарги на те, що бродячі собаки тягають речі загиблих, просто зібрали їх та закопали.



Нагадаємо, у Житомирі перепоховали загиблий екіпаж танку, бо при першій ідентифікації останки трьох бійців були хаотично складені та видані для поховання лише двом родинам, третій вважався пропавшим безвісти. Згодом батьки загиблих домоглися ексгумації та додаткових ДНК-експертиз, завдяки чому вдалося встановити приналежність кожного із фрагменту та зробити перепоховання уже трьох бійців.