Патріарх Варфоломій скаржиться на тиск противників української автокефалії

13:16, 05.05.2018
Патріарх Варфоломій скаржиться на тиск противників української автокефалії

Уляна Супрун і Вселенський патріарх Варфоломій. (Фото з Twitter Уляни Супрун)

Вселенський патріарх Варфоломій І відчуває тиск від противників ідеї автокефалії Української праославної церкви.

 

Про це написала у Twitter в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

 

Вона несподівано зустріла Варфоломія І в аеропорту Ататюрк у Стамбулі і поспілкувалася з ним.

 

"Подякувала за підтримку українського народу. Він розповів про тиск, який відчуває від противників ідеї автокефалії української православної церкви. Втім, це не завадить прийняти правильне рішення", – написала Супрун.

 

Як повідомляла «УМ», Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

 

Крім того, Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

 

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

 

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив у Брюсселі, що після отримання томосу в Україні буде єдина помісна Українська автокефальна православна церква, а нинішня УПЦ Московського патріархату має перереєструватися на український екзархат Російської православної церкви.