У «Борисполі» вислали двох росіян через колорадські стрічки

14:29, 04.05.2018
У «Борисполі» вислали двох росіян через колорадські стрічки

Одна з валізок росіян із колорадською стрічкою. (Фото Держприкордослужби України)

Двох громадян Росії, які прилетіли до аеропорту "Бориспіль" з Мінська, через прив’язані до багажу георгіївські стрічки, відправили назад до білоруської столиці.

 

Про це написав у Facebook речник прикордонної служби Олег Слободян у п'ятницю.

 

За його словами, чоловік та жінка прибули з Росії через Білорусь у приватних справах, "мали достатньо коштів для перебування в Україні та зворотні квитки".

 

"Але на багажі туристів були прикріплені георгіївські стрічки, які заборонені в Україні. На прохання прикордонників зняти цю символіку громадяни РФ відреагували негативно", - додав речник Держприкордонслужби.

 

Через відмову зняти стрічки прикордонники "відмовили даним особам в перетині кордону і зворотнім рейсом вони повернулися до Мінська".

 

Олег Слободян підсумував, що "українці раді усім гостям" України, але вони мають "поважати її громадян та виконувати її закони".

 

Нагадаємо, з червня 2017 року в Україні набула чинності заборона на використання георгіївської (гвардійської) стрічки.

 

"Це не є символікою Другої світової, це символіка - символ агресії проти України 2014-2017 років. Тому, що обвішані цими стрічками бойовики вбивають наших воїнів кожного дня і ночі", - заявив президент Петро Порошенко, коли підписував відповідний закон.

 

Закон передбачає, що публічне використання, демонстрація чи носіння георгіївської стрічки, яку в Україні називають ще й колорадською, карається штрафом 850-2550 грн.

 

За повторну пропаганду георгіївської стрічки передбачається штраф до 5100 грн або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

 

У пояснювальній записці до закону зокрема було вказано, що "публічне використання георгіївською (гвардійської) стрічки в пропагандистських цілях несе суспільну небезпеку, має провокаційний характер, а тому має бути віднесено до правопорушень".

 

Георгіївські стрічки в Україні вважають символом проросійських сепаратистів. Заборона, утім, не поширюється на експозиції музеїв, могили, старі державні нагороди і оригінали бойових знамен.