На Кінбурнській косі випалили плавні, знищивши гнізда птахів

16:21, 01.05.2018
На Кінбурнській косі випалили плавні, знищивши гнізда птахів

Пожежа в плавнях на Кінбурнській косі (фото: Херсонський клуб орнітологів / Марія Микитюк / Facebook)

На Кінбурнській косі через пожежу в плавнях там знищене все живе, насамперед гнізда птахів, які гніздилися поблизу моря.

"Пам’ятаєте красу гніздучання чапель на Кінбурнській косі? Немає більше краси. Гнізд також немає. І птахів нема", - написала у Facebook Марія Микитюк, опублікувавши фото пожежі від Херсонського клубу орнітологів.




Водночас мешканці Кінбурнської коси занепокоєні тим, що на території Національного парку "Білобережжя Святослава" близько 10 гектарів буде віддано під туризм, а оператором стане оише одна компанія - ПП "Туристична компанія "Лідер – Тур".

У зверенні до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана вони вимагають:

1). зменшити і змістити стаціонарну зону рекреації;
2). збільшити заповідну зону;
3). господарську зону змістити в район населених пунктів;
4). рекреаційну зону не віддавати в одні руки підприємцю;
5). ввести громадський контроль за діями НПП;
6). переглянути план розвитку і зонування. Внести зміни про які ми просимо, чисто прозоро, а не колуарно міністерствами;
7). ліквідувати РЛП "Кінбурнська коса" і відділення Чорноморського біосферного заповідника.




Як повідомляла "УМ", в НПП "Білобережжя Святослава" планують ввести обмеження на кількість туристів на Кінбурнській косі, бо інфраструктура не витримує напливу людей у літні місяці, які залишають за собою сміття та розбивають грунтові дороги автівками. На думку чиновників, проблему можна буде вирішити, якщо не пускати на територію "диких" туристів, а відпочити у цій місцевості зможуть лише клієнти туроператора.