Дослідник Антрактиди Віталій Верніговор помер під час повернення із експедиції

19:27, 25.04.2018
Дослідник Антрактиди Віталій Верніговор помер під час повернення із експедиції

Віталій Верніговор під час експедиції (Міністерство освіти та науки України)

Український геолог та дослідник Антарктики Віталій Верніговор помер під час повернення із експедиції від серцевого нападу.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки України.

"Сьогодні, 25 квітня 2018 року, в Римі помер від серцевого нападу геолог Віталій Петрович Вернігоров – він повертався в Україну з антарктичної станції Академік Вернадський після участі у сезонній експедиції, що тривала близько двох тижнів", - ідеться в повідомленні.

Відзначається, що чоловік на проблеми зі здоров’ям не скаржився.

Віталій Верніговор почав свій дослідницький шлях у морських експедиціях 1980-х років, працював у Атлантиці та Індійському океані, ходив у довколосвітнє плавання. Був учасником легендарної першої Української антарктичної експедиції, потім багато разів зимував у Антарктиді та брав участь у сезонних дослідженнях.

За фахом геоморфолог, співробітник Інституту геології НАН України Віталій Вернігоров проводив різноманітні геолого-геофізичні дослідження. Попри поважний вік (у вересні цього року йому мало виповнитися 70 років), він долучився до команди сезонної експедиції, що вирушила на станцію Академік Вернадський наприкінці березня цього року. Там науковець займався відбором геологічних зразків донних відкладів, ехолотною зйомкою акваторій, спостереженнями за рівнем моря.

"Колеги згадують його як людину, що жила своєю справою. З ним ніколи не бувало сумно, бо Віталій Петрович знав багато цікавих історій і гарно вмів їх переповідати. «Віщає Вернігоров» – стало крилатим виразом. Він дуже доброзично ставився до молоді, мав багато учнів та однодумців", - зазначено в повідомленні.