У Раді хочуть визнати червоно-чорний стяг прапором національної гідності

12:58, 30.03.2018
У Раді хочуть визнати червоно-чорний стяг прапором національної гідності

Червно-чорні прапори набують усе більшої популярності в Україні.

Окремі депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект, яким пропонується офіційно визнати червоно-чорний прапор національно-визвольної боротьби українського народу Прапором Національної Гідності, врегулювати його використання та передбачити покарання за публічну наругу над стягом в Україні.

 

Співавторами законопроекту № 8207 «Про Прапор Національної Гідності» є десятеро народних депутатів.

 

Зокрема, це голова підкомітету з питань засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Андрій Іллєнко, заступник голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Андрій Білецький і заступник голови Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Євген Рибчинський, повідомляється на сайті парламенту.

 

Законопроект передбачає, що Прапор Національної Гідності встановлюватиметься на будівлях центральних і місцевих державних органів України та органів місцевого самоврядування 22 січня (день Соборності України), 20 лютого (день Героїв Небесної Сотні), 14 березня (день українського добровольця), а також 21 травня (день пам'яті жертв політичних репресій), 23 травня (день Героїв), 28 червня (день Конституції України), 24 серпня (день відновлення Незалежності України), 14 жовтня (день створення Української Повстанської Армії) та 6 грудня (день Збройних Сил України).

 

Окрім того, відповідно до проекту закону, місцеві ради можуть затверджувати перелік додаткових днів, у які встановлюється або піднімається Прапор Національної Гідності.

 

Законопроект також передбачає відповідальність за порушення його норм.

 

Так, Кодекс України про адміністративні правопорушення пропонується доповнити статтею 173-4, за якою недотримання вимог чинного законодавства України щодо порядку використання Прапора Національної Гідності тягне за собою накладення штрафу в розмірі від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Аналогічні ж дії, вчинені повторно протягом року, передбачатимуть штраф від п'ятиста до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Водночас, ініціатори законопроекту пропонують доповнити статтю 338 Кримінального Кодексу положенням про те, що публічна наруга над Прапором Національної Гідності карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців чи позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Як повідомляла «УМ», органи місцевого самоврядування низки обласних центрів і регіонів вирішили вивішувати червоно-чорні прапори під час державних свят.