Вбивця Юрій Крисін знав про розстріли на Майдані

22:04, 09.02.2018
Вбивця Юрій Крисін знав про розстріли на Майдані

Рецидивіст Юрій Крисін має впливових покровителів.

Юрій Крисін, засуджений за причетність до вбивства журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія, знав про розстріли на Майдані у лютому 2014 року. Крисін також  свого часу охороняв банк колишнього генпрокурора Анатолія Яреми і «губернатора» Миколаївщини Олексія Савченка.

 

Про це написав народний депутат Мустафа Найєм у Facebook  в п’ятницю.

 

"Я і мої асистенти уважно стежимо за розслідуванням одного з вбивств тієї зими, і нам стали відомі шокуючі факти. Як виявилося, на Майдані були люди, які знали про підготовку розстрілів 20 лютого 2014 року. А безпосередній організатор одного з вбивств був партнером колишнього генпрокурора і другом чинного губернатора", - пише Найєм.

 

Депутат нагадує, що в березні 2014 року Крисіну пред'явили підозру в умисному вбивстві Веремія. 19 червня 2014 року генеральним прокурором був призначений Віталій Ярема, і вже через п'ять днів 24 червня 2014 року провадження за статтею про умисне вбивство стосовно Крисіна було закрито. Ще через два дні - 26 червень 2014 року - дії Крисіна перекваліфікували на хуліганство.

 

"Так, менше ніж за три місяці Юрій Крисін перетворився з убивці на хулігана. Зараз він на волі - суд відпустив організатора тітушок під домашній арешт. Для розуміння, треба відзначити, що раніше Крисін вже звинувачувався у вбивстві свого охоронця, розбійному грабежі заправки і спробах впливати на показання слідчих", - відзначає Найєм.

 

За даними народного депутата, до подій Майдану Юрій Крисін працював директором фірми "П'ятий регіон", співробітники якого залучалися до охорони "Авант-Банку" - банку, який безпосередньо афілійований з Яремою.

 

"За часів роботи Яреми генпрокурором відомство активно переводило свої зарплатні проекти саме в "Авант-Банк" і навіть розглядалося питання розміщення в цьому банку рахунків Генпрокуратури. До 2012 року син Віталія Яреми працював помічником голови правління банку", - пише нардеп.

 

За його словами, головою правління "Авант-Банку" на той момент працював нинішній губернатор Миколаївської області і колишній народний депутат фракції БПП Олексій Савченко.

 

"Крім цього в свій час віце-президентом "Авант-Банку "працював нинішній глава УДО і колишній-міністр оборони Валерій Гелетей", - зазначає обранець.

 

Найєм нагадує, що 1 березня по справі Крисіна відбудеться засідання Апеляційного суду і закликає до уваги громадськості, щоб домогтися справедливості в цьому епізоді.

 

Як відомо, після трьох років суду 22 грудня 2017 року Шевченківський райсуд Києва засудив до 4 років позбавлення волі умовно керівника групи "тітушок" Юрія Крисіна за причетність до вбивства журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія поблизу Михайлівської площі у Києві в ніч на 19 лютого 2014 року, в розпал сутичок з "майданівцями".

 

За версією слідства, безпосередньо вбивство журналіста здійснив мешканець Горлівки (Донецька область) Джалал Алієв.

 

Адвокат матері Веремія Вікторія Дейнека упевнена, що у Крисіна є покровителі, і не виключено, що у правоохоронній системі.