У Києві захистили «сквер з їжачком» від забудови УПЦ МП

21:41, 02.02.2018
У Києві захистили «сквер з їжачком» від забудови УПЦ МП

Скульптура "Їжачок в тумані" була встановлена в центрі Києва у 2009 році.

Близько сотні киян провели акцію по захисту скульптури "Їжачок в тумані", відомої також під назвою "Конячка", розташованої в сквері на перехресті вулиці Рейтарської і Георгіївського провулка в Києві в п'ятницю.

 

Серед присутніх на акції були активісти національних рухів і архітектори з плакатами на захист скульптури.

 

Учасники акції розповіли, що, за їхніми даними, на місці "Їжачка в тумані" представники Української православної церкви Московського патріархату збираються встановити каплицю.

 

Саме з цією метою позаду "Їжачка" були встановлені залізний хрест і пара ікон.

 

За словами народного депутата від «Батьківщини» Ігоря Луценка, акція організована місцевими жителями та активістами з молодіжних організацій, які «слідкують за тим, яким чином окремі конфесії поводять себе щодо комунального майна, зокрема, землі».

 

 «Ми розуміємо реальні загрози, які зависли над цим унікальним, маленьким сквером, в якому знаходиться така унікальна скульптура як «Їжачок в тумані». Навіть невеличка табличка та якийсь символ, свідчить про намір тут відродити якийсь храм часів Київської Русі. Це значить, що нам потрібно діяти з усією рішучістю, показувати, що ми не допустимо нищення скверу, нищення дерев та скульптур, які тут є», - заявив депутат.

 

На переконання Луценка, встановлення хреста свідчить про наміри продовжувати далі свою активність: «Як правило, спочатку встановлюється хрест з повідомленням, що тут буде відроджено якийсь храм, потім після цього з’являється якась тимчасова споруда у вигляді МАФу чи намету, потім цей намет переростає у капітальну споруду. Цього треба не допускати і дуже рішуче реагувати».

 

В ході акції один з учасників акції заліз на стовп і встановив поверх хреста маленький чорно-червоний прапор і державний прапор України.

 

Згодом залізний хрест відвалився від стовпа. Активісти планують віднести його в один з храмів УПЦМП.

 

За словами одного з організаторів акції, представника патріотичної організації, хрест впав сам, ледве не поранивши його побратима, «коли вішали українську символіку на стовп, який досить хлипкий».

 

«Один із моїх побратимів вирішив перевірити наскільки міцно стоїть стовп, Хитнув його, і хрест одразу ж впав. Зараз разом з правоохоронцями ми шукаємо власника цього хреста. Ми вже давно його шукаємо, незрозуміло на яких підставах він тут встановлювався. Поки що власник не з’явився, але він має нести відповідальність за те, що є небезпечні предмети, які падають згори, і не дай Бог, можуть тут когось покалічити. Нам пообіцяли, що його будуть шукати», - сказав журналістам активіст.

 

Акція проходила мирно. Поблизу скверу чергувало кілька десятків правоохоронців.

 

Зазначимо, що скульптура персонажа мультиплікаційного фільму "Їжачок в тумані" була встановлена ​​в 2009 році.