Порошенка просять присвоїти Балуху звання Героя України

14:30, 22.01.2018
Порошенка просять присвоїти Балуху звання Героя України

Володимир Балух довів окупантам, що є незламним патріотом України.

Низка активістів та правозахисників звернулися до Президента України з проханням присвоїти звання "Герой України" Володимиру Балуху.

 

Відповідне звернення було оприлюднено під час прес-конференції "Справжні та фальшиві герої: яких кримчан насправді має вшановувати Україна" у понеділок.

 

"В цей день, День Соборності України, закликаємо надати звання Героя України кримському селянину Володимиру Балуху, який отримав 3 роки і 7 місяців за те, що на своєму будинку вивісив український прапор", - заявила голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

 

У зверненні активісти переповідають історію справи кримського фермера, обставини його арешту та обгрунтовують необхідність надання звання Герой України саме йому.

 

"Ми вважаємо, що позиція та дії Володимира Балуха є прикладом жертовності заради підтримки України на території, яка контролюється ворогом - у надзвичайно небезпечних умовах, що відповідає критерію "геройський вчинок заради становлення та розвитку незалежної України", згідно з указом Президента України "Про звання Герой України", - йдеться у тексті звернення.

 

Під зверненням збиратимуть підписи до 25 січня, а вже наступного дня, 26 січня 2018 року, текст звернення активісти планують надіслати Президенту.

 

"Володимир Балух - один з тих, хто заважає знищувати Росії Україну в Криму. Щонайменше, що може сьогодні зробити для нього українська влада, - надати це почесне звання", - додала керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

 

Як повідомляла «УМ», в анексованому Криму підконтрольний Кремлю Роздольненський райсуд 16 січня засудив українського активіста Володимира Балуха, обвинуваченого у зберіганні боєприпасів, до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів.

 

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де він живе, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

 

Захист Балуха і правозахисники вважають, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який був на подвір'ї його будинку.