На Тернопільщині розпочався знаменитий фестиваль Маланки

17:10, 13.01.2018
На Тернопільщині розпочався знаменитий фестиваль Маланки

Фестиваль Маланки вже став традиційним на Тернопільщині - в селах Устя і Горошова.

Тернопільський регіональний фольклорний фестиваль - свято Маланки зібрав вертепні колективи всього краю у двох селах Борщівського району – Устя та Горошова. Свято розпочалося у суботу ввечері й триватиме до ночі на неділю.

 

Даний фестиваль вже став добре відомим карнавальним дійством в українських звичаях з елементами сучасного гумору та сатири і є одним з найпопулярніших в Україні. Саме тому, щороку театралізоване свято на Борщівщині збирає тисячі людей, які з’їжджаються туди звідусіль.

 

Про це повідомляють місцеві ЗМІ у суботу.

 

«Останніх кілька років у цих селах проводимо такі фестивалі, бо саме Устя та Горошова унікальні своїм самобутнім вмінням вшановувати традиційні народні свята, особливо – Маланку. Цього дня уже десятиліттями місцеві парубки виходять на вулиці сіл у чудернацьких костюмах, практично цілу добу, аж до сходу нової зорі відзначають свято, зустрічаючи Старий Новий рік», - розповів журналістам начальник обласного управління культури Григорій Шергей.

 

Починаючи з обідньої пори ці два села починають мерехтіти вогнями феєрверків, наповнюватися особливою святковою атмосферою.

 

Зранку на околицях села стоять «вартові» - хлопці, перевдягнуті в митників, поліцейських, пожежних, працівників санепідемстанції. Вони «перевіряють» усіх, хто їде на Маланку, беручи в гостей символічне «мито», взамін пропонуючи їм, звичайно, крім водіїв, попробувати домашньої наливки.

 

А вже увечері етнографічні колективи відтворюватимуть давній обряд Маланки - "водіння кози". Передбачається, що це дійство покажуть щонайменше 12 парубоцьких гуртів, перевдягнутих у жіночий одяг.

 

 

Спочатку автентичний обряд «Маланка» розпочнеться у селі Устя. На імпровізованій сцені виступлять фольклорні ансамблі з сусідніх прилеглих сіл. Потім о 20.00 святкове дійство охопить й село Горошова.

 

Також гості свята побачать, як на сільські майдани один за одним виїжджатимуть велетенські фігури символу 2018 року за східним календарем – Жовтого Собаки у супроводі міфічних героїв народного епосу та казкових персонажів.

 

Не обійдеться і без театралізованого дійства, під час якого мешканці сіл, одягнуті у маски і відповідний одяг, по-своєму відтворюватимуть найбільш резонансні події року, що минув.

 

Власне, й танці, співи, колядки, вертеп, козацькі забави, показові варіанти обрядів, смакування традиційних новорічно-різдвяних страв й чудовий настрій чекають всіх, хто завітає на це дійство. Свято Маланки триватиме впродовж всієї ночі.