Геннадій Вегера «Зелений» з Хмельниччини загинув під Донецьком

10:04, 11.01.2018
Геннадій Вегера «Зелений» з Хмельниччини загинув під Донецьком

Геннадій Вегера «Зелений» з вівчаркою в районі Донецького аеропорту, грудень 2017 року. (Фото з ФБ-сторінки Михайла Ухмана)

Стрілець 34-го батальйону ЗСУ Геннадій Вегера з позивним «Зелений» загинув поблизу окупованого Донецька у середу. Воїну було 37 років, без батька лишилися троє доньок і дружина.

 

Про загибель Вегери повідомив його бойовий побратим, доброволець ДУК і журналіст Михайло Ухман у Facebook  в четвер.  

 

«Ви знаєте, що в Генки залишилось три дочки? Ви знаєте, що дружинні його снився сон, мовляв "Зеленний загинув"? Вона плакала, її розбудили дівчатка. Вона дзвонить чоловіку, а він живий. На той час- був живий. Ви знаєте, що він на передовій зустрічав 4 рази Новий Рік? Ви знаєте, що на Перше Вересня, коли його доця пішла в школу, він по телефону, півтори години слухав концерт, а потім плакав... з дитиною? Ви знаєте, що на Перший Новий Рік з 2014-го на 15-ий він не міг додзвонитись додому. Потім додзвонився і знову плакав, від щастя», - написав Ухман.

 

І додав: «Він любив дочок, він кохав дружину, він віддав життя за Україну».

 

З інших джерела відомо, що Геннадій Вегера народився в селі Курилівка Волочиського району на Хмельниччині. Закінчив училище в Полтаві. Два роки служив у 3-му полку спецпризначення в Криму. Наступні шість — у спецпідрозділі воєнізованої охорони.

 

З 2014-го «Зелений» воює на Донбасі. Отримав поранення обох ніг, але після Харківського військового госпіталя знову повернувся на передову.

 

У нещодавньому інтерв’ю, яке він дав другу Михайлу Ухману в останні дні грудня 2017 року, «Зелений» розповідав, що його дружина навіть спалила паспорт, аби не йшов воювати, але він ледве вирвав військовий квиток з рук.

 

«Через друзів відновив документ і поїхав на війну. Дивитися, як гинуть хлопці, не було сил», - розповідав Геннадій Вегера.

 

На той момент стрілець «Зелений» перебував на позиціях ЗСУ поблизу Донецького аеропорту. Позував на свтлині разом із вівчаркою.

 

«Маю новорічну історію. Якось я і командир 1-го взводу 3-ї роти "Атлас" уранці вийшли ближче до бойовиків. Посередині між нашими та їхніми позиціями вчепили прапор України. Росіяни лютували, довго намагалися збити. Навіть хотіли підповзти, та ми відсікали їх», — розповів Геннадій "Зелений" Вегера в інтерв’ю "Газеті по-українськи" незадовго до загибелі.

 

Обставини смерті досвідченого захисника України наразі невідомі.

 

За даними штабу АТО, минулої середи загинуло троє захисників України: двоє бійців загинули внаслідок підриву на невстановленому вибуховому пристрої неподалік селища Піски під Донецьком, та один – унаслідок ворожого обстрілу опорного пункту на підступах до Новолуганського.