У Києві збудують міст від Володимирської гірки до парку «Хрещатий»

17:40, 17.12.2017
У Києві збудують міст від Володимирської гірки до парку «Хрещатий»

Проект скандального моста в районі історичного Києва.

Кияни обговорюють плани влади столиці щодо будівництва пішохідного мосту від Володимирської гірки у районі колони Магдебурзького права й до парку "Хрещатий", яке планують розпочати у 2018 році.

 

Зокрема, працівник Києво-Могилянської академії Владислава Осьмак запропонувала киянам поділитися думками з цього приводу.

 

«А що ви думаєте з приводу мосту між Хрещатим парком і Володимирською гіркою? Бюджет - 80 млн., архітектор - Андрій Миргородський (автор "реконструкції" Гостиного двору). Конкурсу не було. Міст "для пішоходів та велосипедистів, але в разі необхідності ним може проїхати снігоприбиральна техніка". Тобто, міст шириною з двосмугову дорогу. Між двома пам'ятками садово-паркового мистецтва, над і поряд з пам'ятками архітектури», - написала пані Осьмак у Facebook  в неділю.

 

Відомо, що пішохідний міст від Володимирської гірки до парку "Хрещатий" буде стояти на опорах висотою в 36 метрів. Як зазначають комунальні ЗМІ столиці, балковий міст буде непомітний з лівого берега.

 

 

«Його зроблять на легких опорах. Складність проектування моста в тому, що опори доводиться робити дуже високими через схили київських гір. Довжина моста – 222 метри. Він матиме три зигзаги, тому пішохід, пересуваючись по мосту, буде бачити на кожному відрізку нову панораму: Європейську площу, Поділ і північні райони столиці, Лівобережку та Троєщину, Дніпро, столичні мости й Києво-Печерську Лавру», - пише видання «Вечірній Київ».

 

 

За словами керівника авторського колективу архітекторів із компанії "Проектні системи ЛТД" Андрія Миргородського, найкращим буде вид з мосту на пам'ятник князю Володимиру, коли людина буде знаходитись на одному рівні з пам'ятником.

 

На поворотах моста планують зробити острівці зі скляною підлогою. Огорожі та поруччя також будуть скляними. Ліхтарі встановлять енергоощадні.

 

 

Зазначається, що ще у 2013 році столична мерія провела архітектурний конкурс на найкращий проект моста. Тоді перше і друге місця зайняли бюро зі Швейцарії, Іспанії та Великобританії. Було вирішено об'єднати ідеї всіх трьох проектантів, але до реалізації справа так і не дійшла.

 

На початку жовтня 2017 року на сайті держзакупівель Prozorro провели тендер на розробку проекту за 2,6 млн грн. Будівництво пішохідно-велосипедного моста планують почати вже в наступному році й закінчити всі роботи менш ніж за рік.

 

Водночас, громадський діяч, колишній депутат Київради Олена Терещенко-Єскіна раніше зазначила у Facebook: «Шок. 75-метровий флагшток за 47, 5 млн. грн. не йде в жодне порівняння з Новим мостом за N млн. (лише 70 млн. передбачено в бюджеті 2018, загальна сума будівництва уточнюється) на території декількох охоронних зон, у т.ч. буферної зони Софії Київської, пам'ятки ландшафту та історії "Історичний ландшафт київських гір та долини річки Дніпро", тощо».

 

Вона також зауважує: «Цей жахливий "павук" архітектора А. Миргородського (скандально відомого завдяки Гостиному двору та іншим "здобуткам") повністю спотворить унікальне історичне середовище та схили, більш того, може зруйнувати/пошкодити декілька пам'яток, серед яких Колона Магдебурзького права (поряд з якою планується встановлення однієї з опор мосту), пам'ятник Володимиру, а також парк "Володимирська гірка", включаючи місто "Ізяслава-Святополка XI-XIII ст».

 

За її даними, ідея цього мосту нав'язується Києву вже майже 10 років. І одає: «Навіть "попередники" відмовилися від такого безглуздого задуму! І, до речі, дуже небезпечного, беручи до уваги специфіку місцевості. Може нарешті хтось думку киян запитає?».

 

Пані Терещенко-Єскіна нагадує, що 2018 рік оголошений роком охорони культурної спадщини, але думки киян і чиновників щодо того,  як її "охороняти" є протилежними.