Із території Росії запускали ракети Точка-У по захисникам Луганського аеропорту

20:43, 10.11.2017
Із території Росії запускали ракети Точка-У по захисникам Луганського аеропорту

Луганський аеропорт українські військові утримували 146 днів (ukrmedia)

Територію луганського аеропорту, де з 8 квітня до 1 вересня 2014 року тримали оборону українські військові, обстрілювали тактичними ракетами Точка-У із території Росії.

Обстріли зафіксували українські прикордонники, дані про цей факт російської агресії передали до міжнародного суду, розповів в інтерв’ю виданню "Факти" заступник голови Міністерства юстиції Іван Ліщина, який обіймає посаду уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

"Пам'ятаєте, влітку 2014 року з'явилися чутки, що Луганський аеропорт обстріляли тактичною ядерною зброєю? Цього, звичайно, не було. Але наша прикордонна служба зафіксувала обстріли тактичними ракетами "Точка" зі сторони Росії ... Запуски з тієї території. Рознесли весь аеропорт", - сказав він.

При цьому Іван Ліщина нагадав, що влітку 2014 року, задовго до повномасштабного російського вторгнення, з території Росії проводилися обстріли різними видами зброї.

"Що стосується обстрілів нашої території ще до заходу регулярної російської армії в кінці серпня (2014 року, - ред.), ми встановили практично всі факти. Виявляється, російські вертольоти не просто так тоді літали вздовж українсько-російського кордону: як мінімум один раз вони розстріляли некерованими авіаційними ракетами наші прикордонні пости. У нас є підтвердження", - повідомив він.

Нагадаємо, оборону в Луганському аеропорту 146 днів тримали десантники 80-ї бригади, довгий час вони перебували в повному оточенні.

При спробі деблокувати аеропорт, 14 червня проросійські терористи збили військовий ІЛ-76, в якому були 49 десантників 25-ї бригади. Суд визнав винним у трагедії українського генерала Віктора Назарова, який на той час був командувачем штабу АТО.

Як повідомляла "УМ", в міжнародному суді ООН представники України вимагають, щоб Росія припинила постачати зброю та "живу силу" на окуповані території Донбасу, а також наводять факти російської агресії. Представники Росії виправдовують факти знайдення великої кількості сучасної російської та радянської зброї тим, що терористи-"ополченці" нібито викопали її в шахтах.