Суддю Зубця нагородили орденом у річницю смерті засудженого ним дисидента Марченка

17:42, 15.10.2017
Суддю Зубця нагородили орденом у річницю смерті засудженого ним дисидента Марченка

Валерія Марченка поховали під Києвом 33 роки тому.

Суддя Апеляційного суду Києва у відставці Григорій Зубець був нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого Vступеню з нагоди Дня юриста на початку жовтня. Прикметно, що це сталося рівно через 33 роки після смерті і поховання відомого дисидента Валерія Марченка, якого засудив саме суддя Зубець.

 

Факт нагородження судді Зубця засвідчує указ Президента України №307 від 6 жовтня 2017 року, оприлюднений на сайті глави держави цими днями.

 

Зокрема, на нагородженні скандально відомого судді акцентував увагу громадськості користувач Facebook Мірко Саблич у неділю.

 

«Суддю Григорія Зубця нагороджено Орденом Ярослава Мудрого V ступеню. В зв'язку з 70-річчям. У 1984 році цей суддя виніс вирок дисиденту Валерію Марченку: 10 років. Валерій витримав лише рік... Потім цей суддя усі 25 років незалежності був на високих посадах, аж до голови Київського апеляційного суду», - написав Мірко Сабліч.

 

Користувач також обурюється, що «цьому гвинту репресивної машини СеРеСеРу» дали орден.

 

«За іронією долі, його (орден – ред.) вручили рівно через 33 роки після смерті Валерія Марченка в тюрмі. День-в-день. Я не зрадофіл, але вважаю, що це ганьба і непошана до пам'яті тих, на чиїх кістках збудована наша Незалежність», - наголосив пан Саблич.

 

Представник ініціативи «Лук’янівська в’язниця – музей тоталітарного режиму» Олена Герасим’юк додає: «Постійно згадую цього персонажа на презентаціях РК. Він мав висновок лікаря про те, що Марченко помре у таборі, не витримає умов через хворобу. Але це його не зупинило винести смертельний вирок. Мразота».

 

Зазначимо, що дисидент Валерій Марченко помер у тюремній лікарні в тодішньому Ленінграді 5 жовтня 1984 року. Мати Валерія добилася видачі тіла сина, тож його було поховано поруч з могилою діда Михайла у селі Гатне під Києвом на Покрову, 14 жовтня 1984 року.

 

Як повідомляла «УМ», за ініціативи голови Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайла Ратушного відкрили пам’ятник науковцю, літератору і журналісту Валерію Марченку в центрі села Гатне також на Покрову, 14 жовтня 2017 року.