У Києві відкрили мурал з Іоанном Павлом II попри провокацію вандалів (фото)

16:00, 15.10.2017
У Києві відкрили мурал з Іоанном Павлом II попри провокацію вандалів (фото)

Мурал з образом Папи Римського Іоанна Павла II на Печерську.

Мурал з образом Папи Римського Іоанна Павла II урочисто відкрили на Печерську в Києві у неділю. Відкриттю не завадили написи антипольської спрямованості і свастика, нанесені вандалами на стінах будівлі напередодні.

 

На момент відкриття стіну з барельєфом відновили, а вулицю патрулювали правоохоронці.

 

Будинок із зображенням понтифіка знаходиться на перехресті вулиці Івана Павла II і бульвару Марії Приймаченко у центрі столиці.

 

 

Як зазначив посол Польщі в Україні Ян Пєкло, відкриття мурала має символічне значення.

 

 

"Москва не хоче, щоб Україна була частиною загального європейського простору, простору миру і благополуччя. Дуже важливо, що Папа знав про це і для цього він приїжджав в Україну. Нам необхідно просувати цей простір до східного кордону України", - зазначив польський дипломат.

 

Пан Пєкло вважає інцидент з нанесенням антипольських написів на стіну з муралом не останнім.

 

 

"Це не в перший і не в останній раз, є люди, незадоволені тим, що відносини Польщі та України дуже хороші", - зазначив Ян Пекло. При цьому він не виключив наявність політичної складової в цьому інциденті і банальне хуліганство.

 

Він зацитував слова Іоанна Павла ІІ про те, що українців і поляків історія має об'єднувати, а не навпаки: "Українці і поляки мають подолати історичні непорозуміння, які ще живі в обох суспільствах, і будувати свої відносини на дружбі і взаємоповазі".

 

У свою чергу голова Печерської міської райдержадміністрації Сергій Мартинюк повідомив, що мурал малював австрійський художник, який просив не називати його ім'я. Стінне зображення створене на замовлення посольства Польщі в Україні, КМДА та за підтримки радника міністра інформаційної політики України Гео Лероса.

 

В урочистих заходах взяв участь також апостольський нунцій в Україні (посол Ватикану) архієпископ Клаудіо Гуджеротті.

 

Зазначимо, напередодні відкриття, у ніч на неділю, невідомі фломастером розмалювали свастикою і антипольськими написами стіни цієї будівлі.

 

Після фіксації поліцією акту вандалізму комунальні служби Печерського району Києва усунули ці написи.

 

Зокрема, вандали намалювали свастику, а також польські написи "стерти це" (usunac to), "Польська собача кров" у різних інтерпретаціях (Polska psa krew, Psa polski krew), "уніати не пройдуть" (Unia nie przejdzie) тощо.

 

На думку українських силовиків, до цих провокацій причетні спецслужби Росії.

 

За фактом образливих написів на будинку з муралом Папи Івана Павла ІІ в Києві поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

 

Це черговий в цьому році акт вандалізму, який трапився в Україні проти польських місць. Зокрема, у січні-березні цього року двічі було зруйновано пам'ятник загиблим полякам у Гуті Пеняцькій на Львівщині, пошкоджено польські та українські пам'ятники на території Меморіального комплексу "Биківнянські могили" та обстріляно з гранатомета генконсульство Польщі в Луцьку. У травні невідомі намагалися спалити польську школу у Мостиськах на Львівщині.