«Радіо-Ера» оштрафували на третину мільйона за порушення мовних квот

17:45, 05.10.2017
«Радіо-Ера» оштрафували на третину мільйона за порушення мовних квот

"Радіо-Ера" не дотримується мовних квот.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала проект "Радіо-Ера FM"  на суму в розмірі 317,4 тисячі гривень через порушення мовних квот.

 

Таке рішення ухвалено на засіданні у четвер.

 

"В ефірі радіостанцій має бути 25%, а вже найближчим часом 30% українських пісень. Ми провели перевірку і встановили, що на "Радіо-Ера FM" у проміжку часу з 07:00 до 14:00 їх частка становила 23%", – зазначив голова Нацради Юрій Артеменко.

 

Водночас представник телерадіокомпанії, юрисконсульт Олег Пилипенко пояснив, що до цього могла призвести кібератака вірусу Petya A: з ладу вийшла комп’ютерна система, в тому числі і сервер звукової бази даних та архівний сервер з радіопередачами разом з електронною сіткою мовлення радіостанції.

 

"Радіо-Ера" з самого початку була україномовною станцією. Я не заперечую, що було порушення, але склалося так, що ми не музична радіостанція, а розмовна. У нас мінімальна кількість була навіть не пісень, а частини музичних композицій у публіцистичних програмах. Скоріше за все, це сталося з таких причин. Ми не могли повністю відповісти перевіряючому, тому що так званий вірус знищив всі наші архіви", – сказав представник телерадіокомпанії.

 

Член Нацради Сергій Костинський зі свого боку вважає ситуацію аналогічною з тією, що мала місце на "Громадському радіо", що також є розмовною радіостанцією. Сума штрафу для "Громадського" становила 1751,36 грн.

 

"У ситуації, коли вони (Громадське радіо - ред.) у визначений проміжок дали в ефір дві пісні російською мовою, але не було жодної пісні українською, відбулося порушення закону щодо квот. Це – те ж саме, тому немає підстав, щоб ми могли якось нівелювати норми закону", – сказав Костинський.

 

Відтак, Нацрада вирішила, що таке порушення є підставою для застосування санкції "стягнення штрафу" у розмірі 5% відсотків загальної суми ліцензійного збору ліцензії.

 

У випадку "Радіо-Ера FM" штраф становить 317 тис. 438,21 грн. Телерадіокомпанія також зобов'язана протягом місяця усунути виявлені недоліки.

 

Як повідомляла «УМ», 8 листопада 2016 року набув чинності закон "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)".

 

Згідно з документом квота на пісні українською мовою у радіоефірі в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводиться поступово: протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30%, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

 

За півроку Нацрада оштрафувала 15 радіостанцій на майже 634 тис. грн за порушення мовних квот.